image

De văzut în luna ianuarie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 16 ianuarie 2023

Serile friguroase de ianuarie vă descurajează să ieșiți din casă? Nu-i nimic, iată recomandările noastre pentru emisiuni de inspirație istorică. În plus, am selectat și câteva filme nou apărute la cinema.

Secretele Americii

History Channel | din 25 ianuarie, miercurea, de la ora 21:00 

Ce s-ar întâmpla dacă ar exista o carte în care sunt păstrate cele mai păzite secrete ale Americii? Povestea Statelor Unite poate fi spusă în multe feluri. În timp ce o mare parte din istoria SUA este bine documentată și disponibilă publicului larg, există și o parte mai profundă, învăluită în secrete și ascunsă de ochii publicului. Acestea sunt poveștile pe care le va dezvălui actorul Lance Reddick, în seria Statele Unite ale Americii: Cartea Secretelor.

Mistere fascinante

History Channel | marțea, de la ora 21:00

Seria Inexplicabil explorează cele mai fascinante, ciudate și inexplicabile mistere ale lumii. 

Actorul William Shatner încearcă să descifreze adevărul din spatele întâlnirilor cu OZN-uri, al disparițiilor misterioase și posedărilor malefice, cu ajutorul savanților de top. Telespectatorii vor afla mărturiile oamenilor implicați în aceste evenimente neobișnuite și vor vedea reconstituiri dramatice.

Fragmente din Al Doilea Război Mondial

Viasat History | lunea, de la ora 22:00

În anii care au trecut de la victoria Aliaților în Al Doilea Război Mondial, istoricii au consemnat acte de eroism și momente cumplite prin care au trecut trupele de pe front – infanteria, marina și aviația, în egală măsură. Au urmărit reușitele și pierderile lor, sacrificiile și progresul anevoios pe care le-au făcut „băieții buni” către victorie.

image

Toate aceste istorii au definit o generație măreață, dar nu reprezintă istoria completă. Între conspirații și operațiuni sub acoperire, se pare că anumite fragmente din narațiune s-au pierdut, scăpând prin fisurile memoriei noastre colective. Seria Povești uitate de pe linia frontului încearcă să completeze golurile rămase între evenimentele bine cunoscute și atent documentate, aducând în prim-plan eforturi de război despre care n-ați mai auzit până acum.

În lumea coralilor

Viasat Nature | duminica, de la ora 20:00 

Marea Barieră de Corali e o planetă de sine stătătoare. Aici trăiesc peste 9.000 de specii cunoscute, printre care țestoase, crocodili, rechini, șerpi de mare veninoși, viermi viu colorați și alge de mari dimensiuni. Toate aceste specii interacționează cu coralii pentru a forma un sistem complex și delicat, depinzând unele de altele pentru supraviețuire, însă coralii – deci implicit toate organismele care depind de ei – se află în mare pericol la ora actuală.

În Planeta recifelor – un program cu imagini uluitoare, filmate într-unul dintre cele mai frumoase habitate naturale de pe glob – urmărim o echipă de cercetători pe parcursul a cinci ani. Ei și-au asumat misiunea de a dezvolta soluții tehnologice revoluționare, care să salveze reciful de la distrugere.

Începuturile Hollywoodului

LA CINEMA | DIN 20 IANUARIE

Babylon este un film despre despre ambiție exagerată și excese scandaloase, care urmărește ascensiunea și decăderea mai multor personaje în timpul unei epoci de decadență și depravare fără margini la începuturile Hollywoodului. Din distribuție fac parte Brad Pitt, Olivia Wilde, Phoebe Tonkin, Margot Robbie, Tobey Maguire. 

image

Deși nu este bazat pe o poveste adevărată, personajele sunt inspirate din mai multe vedete de la Hollywood. Nellie LaRoy (Margot Robbie) aduce cu actrițele Clara Bow, Joan Crawford, Jeanne Eagels, Alma Rubens și Thelma Todd, în timp ce Manny Torres (Diego Calva) seamănă cu Dudley Murphy și Ramon Novarro. Personajul Jack Conrad (Brad Pitt) s-ar fi inspirat din actori și regizori precum Clark Gable, John Gilbert și Douglas Fairbanks.

Istorie din Guantanamo

ONLINE, PE HBO MAX

Prizonierul etern este un documentar inedit și alert care spune povestea terifiantă a lui Abu Zubaydah, primul deținut de mare valoare care a fost supus programului tehnicilor de interogare sporite (ETI) ale CIA-ului. Acesta a fost identificat mai târziu, de către surse din afara agenției, drept un program de tortură.

Deși nu a fost acuzat de vreo crimă și nici nu i-a permis să conteste detenția, Zubaydah rămâne întemnițat la Guantánamo Bay și în ziua de azi. La o distanță de 20 de ani, documentarul dezvăluie originile operațiunilor clandestine care au dus Statele Unite, în „războiul contra terorii”, pe un drum al cruzimii, înșelăciunilor și autoamăgirii.

O poveste adevărată de pe Wall Street

ONLINE, PE NETFLIX

Monstrul de pe Wall Street, un documentar original Netflix, prezintă ascensiunea și decăderea finanțistului Bernie Madoff, care a creat una dintre cele mai mari scheme piramidale din istorie pe Wall Street. Bernard (Bernie) Lawrence Madoff (1938-2021) a fost un om de finanțe american, broker și director (neexecutiv) la bursa NASDAQ din New York. 

image

Folosind schema Ponzi, a efectuat de-a lungul a 48 de ani cea mai mare infracțiune financiară din istoria SUA, delapidând suma de 65 de miliarde de dolari. La vârsta de 71 de ani a fost condamnat la 150 de ani de închisoare.

Aventuri pentru copii

LA CINEMA

Animația lui Juan Jesús García Galocha Mumiile: Aventuri moderne spune povestea a trei mumii care ajung în Londra zilelor noastre.

Prințesa Tuth, un fost conducător de car de luptă egiptean și fratele său mai mic, împreună cu animalul lor de companie, un pui de crocodil, pornesc într-o aventură ciudată și amuzantă, în căutarea unui inel străvechi care a fost furat de arheologul Lord Carnaby.

Recomandările au fost publicate în numărul 252 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 13 ianuarie - 14 februarie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum