De văzut în luna decembrie jpeg

De văzut în luna decembrie

Care sunt filmele sau documentarele istorice de v─âzut ├«n luna decembrie? Iat─â sugestiile redac╚Ťiei Historia.

Povestea Dianei

LA CINEMA | DIN 17 DECEMBRIE

Suntem ├«n decembrie 1991. C─âs─âtoria Prin╚Ťului ╚Öi a Prin╚Ťesei de Wales s-a r─âcit de mult. De╚Öi zvonurile despre infidelit─â╚Ťi ╚Öi despre un divor╚Ť continu─â s─â apar─â, ├«n aparen╚Ť─â se p─âstreaz─â lini╚Ötea pentru s─ârb─âtorile de Cr─âciun la Sandringham Estate. Se m─ân├ónc─â, se bea, se trage cu arma, se v├óneaz─â. Diana cunoa╚Öte re╚Ťeta. ├Äns─â, anul acesta, lucrurile vor sta altfel...

Filmul Spencer prezint─â povestea fic╚Ťionalizat─â a deciziei Prin╚Ťesei Diana (interpretat─â de Kristen Stewart) de a divor╚Ťa de Prin╚Ťul Charles (Jack Farthing) ╚Öi de a p─âr─âsi familia regal─â britanic─â.

impotriva artei jpg jpeg

├Ämpotriva ÔÇ×artei degenerateÔÇŁ

ONLINE PE PLATFORMA HAPPY CINEMA 

├Än 1937, regimul nazist a organizat dou─â expozi╚Ťii de art─â ├«n M├╝nchen: una menit─â s─â stigmatizeze ÔÇ×arta degenerat─âÔÇŁ, cealalt─â, curatoriat─â personal de Hitler, pentru glorificarea ÔÇ×artei clasiceÔÇŁ.

Picturi celebre semnate de Johannes Vermeer, Sandro Botticelli, Pablo Picasso, Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir, Marc Chagall, Claude Monet ╚Öi mul╚Ťi al╚Ťii au fost furate ╚Öi ascunse, iar proprietarii lor au fost obliga╚Ťi s─â le doneze F├╝hrerului ├«n schimbul libert─â╚Ťii. 

 Hitler versus Picasso ╚Öi al╚Ťii este un documentar istoric despre campania regimului nazist ├«mpotriva a╚Öa-zisei ÔÇ×arte degenerateÔÇŁ, etichetat─â drept ÔÇ×cosmopolit─â ╚Öi comunist─âÔÇŁ.

Filmul este o c─âl─âtorie extraordinar─â prin cinci expozi╚Ťii ce cuprind un num─âr impresionant de capodopere, fiecare fiind ├«nso╚Ťit─â de o serie de pove╚Öti impresionante, at├ót din punct de vedere artistic, c├ót ╚Öi uman.

Fotografia ca arm─â social─â

ONLINE PE HBO GO

Cunoscut mai ales pentru portretele sale emblematice cu americani de culoare surprin╚Öi ├«n momente de durere, glorie ╚Öi de zi cu zi, fotograful ╚Öi cineastul Gordon Parks a fotografiat pe toat─â lumea, de la Malcolm X la Gloria Vanderbilt ╚Öi Muhammad Ali. 

 Documentarul Alegerea armelor: Calea lui Gordon Parks prezint─â via╚Ťa acestui fotograf cu o carier─â ├«ndelungat─â, primul afroamerican angajat de revista ÔÇ×LifeÔÇŁ. De-a lungul anilor, Parks a capturat umanitatea profund─â a oric─ârei persoane destul de norocoase s─â se afle ├«n fa╚Ťa lentilei sale. 

 Prin imaginile sale frapante, el a distrus ideile conven╚Ťionale legate de cine este american, ╚Öi, folosindu-se de aparatul s─âu foto ca de o arm─â, a luptat pentru dreptate social─â ├«n Statele Unite ╚Öi peste hotare, devenind, ├«n timp, ╚Öi romancier, dar ╚Öi regizor la Hollywood.

Regii escrocheriilor jpg jpeg

Cum s─â fentezi sistemul

ONLINE PE NETFLIX

Regii escrocheriilor este un documentar despre oamenii care au înșelat sistemul.

├Äncep├ónd cu 2008, un grup de escroci francezi, proprietari de afaceri ╚Öi mari finan╚Ťatori, au ├«nceput o schem─â de sustragere a sutelor de milioane de euro provenite din taxa pe valoarea ad─âugat─â, aplicat─â tranzac╚Ťiilor din cadrul Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii. Banii au fost at├ót de mul╚Ťi, ├«nc├ót respectivii au ajuns fabulos de boga╚Ťi peste noapte. 

├Äntrebat despre rolul s─âu ├«n marele plan, la c├ó╚Ťiva ani dup─â ce a intrat ├«n ├«nchisoare, Mardouche ÔÇ×MarcoÔÇŁ Mouly r├óde, gesticuleaz─â ╚Öi spune pur ╚Öi simplu c─â el a fost a cincea roat─â, ├«n niciun caz creierul opera╚Ťiunii.

Articolul a fost publicat ├«n num─ârul 239 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â AcumCump─âr─â Acum

coperta historia 239 jpg jpeg