image

De văzut în luna decembrie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 18 decembrie 2023

De Sărbători avem mai mult timp de filme și documentare istorice prietenoase, potrivite pentru întreaga familie. Iată recomandările redacției pentru luna decembrie:

Crăciun în familie

La cinema

Această aventură muzicală pentru întreaga familie împletește melodii clasice de Crăciun cu umor, pilde și cântece pop moderne, într-o reinterpretare a uneia dintre cele mai frumoase povești spuse vreodată: povestea Mariei, a lui Iosif și a nașterii lui Isus.

Călătoria către Betleem îi are în distribuție pe Antonio Banderas, Milo Manheim, Fiona Palomo, Joel Smallbone, Lecrae.

Inventatorul român

La cinema | DIN 17 NOIEMBRIE

Omul fără linia vieții, în regia Adrianei Vasilcov, este un film bazat pe fapte reale, care spune povestea inginerului român Ionel Sporea, inventatorul robotului modern pentru antrenamentele de tenis de masă. El nu s-a ales cu faimă și recunoștință, ci cu o sentință de 12 ani de închisoare pentru trădare de patrie.

Producția îi are în distribuție pe Rareș Andrici, Armand Calotă, Eugenia Șerban, Maia Morgenstern, Dana Ciobanu.

Aurul și rapul

La cinema

Drama cu gangsteri a regizorului Fatih Akin spune povestea extraordinară a lui Giwar Hajabi alias Xatar („pericol”, în limba kurdă), un rapper hip-hop din Bonn. S-a născut în 1981 în Iran, într-o familie de kurzi care a fugit în Irak în timpul primului război din Golf. Regimul lui Saddam Hussein i-a torturat părinții și i-a trimis la închisoare, el însuși fiind ținut prizonier trei luni lângă Bagdad. 

aurul 2 jpg

La începutul anilor ’90, Xatar locuia în Germania, cânta și compunea rap într-un centru de tineret. În 2007 și-a lansat casa de discuri „Alles oder Nix Records”. În 2009, a fost implicat în jaful unui camion care transporta aur; împreună cu trei complici, a furat 1,7 milioane de euro și a fugit în Irak.

În anul următor, a fost extrădat în Germania și închis. Însă a continuat să conducă „Alles oder Nix Records” din închisoare. Până în prezent, a lansat șase albume, unul dintre ele ajungând în topurile muzicale germane. Producția biografică Rheingold prezintă jaful din 2009.

Viața lui Caravaggio

La cinema

Italia, 1609. Acuzat de crimă, Caravaggio fuge din Roma și se refugiază la Napoli. Sprijinit de puternica familie Colonna, încearcă să obțină aprobarea Bisericii Catolice pentru a se întoarce la Roma.

Papa decide că trebuie făcută o anchetă asupra pictorului, a cărui artă este considerată subversivă și contrară moralei Bisericii. Filmul Umbra lui Caravaggio este regizat de Michele Placido.

image

Sărbători extraterestre

History Channel | zilnic, la ora 20:00, începând cu 18 decembrie

În vacanța de Crăciun, suntem invitați să explorăm misterele cosmosului și să dezgropăm secretele ascunse ale istoriei cu emisiunile Extratereștri antici și OZN-uri la Antipozi.

Cea de a doua serie, în 6 episoade, reprezintă cea mai cuprinzătoare investigație asupra întâlnirilor cu OZN-uri din Australia și Noua Zeelandă realizată vreodată. Din Alpii Noii Zeelande până în accidentatul Outback australian, fiecare episod abundă în înregistrări rare, materiale de arhivă recent desecretizate și mărturii înfiorătoare.

image

Martori oculari, experți și excentrici povestesc despre evenimente recente, mistere de acum câteva zeci de ani și despre legende străvechi, împărtășind întâmplări stranii despre cel mai frecventat punct de atracție extraterestră de pe Pământ.

Fascinația istoriei

History Channel | săptămânal, de joi până duminică, la ora 21:00

Seria de programe Lumi străvechi ne poartă înapoi în trecutul îndepărtat. Programul Imperii antice explorează profilurile unora dintre cei mai puternici lideri din istoria antică: Alexandru cel Mare, Iulius Cezar și Cleopatra.

Telespectatorii vor afla, de asemenea, secretele ingineriei romane în documentarul Secretele construcțiilor romane.

image

Ce abordare aveau civilizațiile antice față de moarte și viața de apoi? Răspunsul la această întrebare va fi căutat de realizatorii programului Misterele Morții. Vom putea descoperi poveștile din spatele piramidelor și Sfinxului în Legendele faraonilor și vom afla cum oamenii de știință scot la iveală dovezile unor evenimente cataclismice din trecut în Blestemul străbunilor.

Uriașii din Egipt

Viasat History | luni, 25 decembrie, la ora 13:30

Cu mai bine de 3000 de ani în urmă, Ramses al II-lea a început să construiască două temple colosale, închinate sieși și soției sale, Nefertari. Lucrătorii au cioplit 55 de metri adâncime, în inima unui deal de pe care se vede Nilul, și au creat încăperi gigantice, cu piloni de cel puțin 10 metri înălțime.

Cum a fost posibilă o lucrare de asemenea proporții? Cum au organizat și cum au realizat egiptenii un astfel de proiect, la 1.500 km distanță de Delta Nilului?

image

Arhitecți, arheologi și ingineri moderni au aflat răspunsurile lucrând la un alt proiect colosal: demontarea, piatră cu piatră, a acestei construcții, pentru a o salva de apele Nilului.

Abu Simbel: Uriașii de pe malul Nilului este un documentar fascinant, potrivit pentru prima zi de Crăciun.

Cu gândul la stele

Viasat History l marți, 26 decembrie, la ora 13:15 

Chiar și în ziua de azi, egiptologii încă fac eforturi ca să dezlege misterele piramidelor din Giza – aceste construcții gigantice de piatră, ridicate cu mai bine de 4500 de ani în urmă. Meșterii constructori care au clădit piramidele lui Keops, Kefren și Mikerinos aveau cu siguranță cunoștințe serioase și experiență în domeniu.

Dar oare s-au lăsat inspirați de lumea din jurul lor, de natură, de soare și chiar de stele? Documentarul Piramidele din Giza: cu gândul la stele explorează diverse teorii și progrese recent înregistrate în arheologie, egiptologie, astronomie și astrofizică.

Textele au fost publicate în numărul 263 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum