DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada octombrie   noiembrie 2020 png

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada octombrie - noiembrie 2020

­čôü Carte
­čŚô´ŞĆ 4 noiembrie 2020

Complot și confruntare

Via╚Ťa Mariei Stuart a fost o lupt─â continu─â pentru supravie╚Ťuire: s-a n─âscut prematur ╚Öi a devenit regina Sco╚Ťiei la doar ╚Öase zile, ├«n urma mor╚Ťii tat─âlui ei. A╚Öadar, iat─â, Maria s-a n─âscut s─â fie regin─â. A fost subiectul intrigilor ├«nc─â de mic─â, dar mai ales de c├ónd a ├«mplinit v├órsta adecvat─â pentru a-╚Öi exercita func╚Ťia.

maria stuart jpg jpeg

Suveran─â a Sco┼úiei, dar recunoscut─â de catolici ┼či ca regin─â a Angliei ┼či considerat─â, a┼čadar, o amenin┼úare de veri┼čoara sa, Elisabeta, Maria Stuart s-a aflat ╚Öi ├«n centrul multor comploturi ├«mpotriva protestan╚Ťilor. De aici preia povestea Stefan Zweig, cu cuvintele sale frumos me╚Öte╚Öugite: anii confrunt─ârii cu Elisabeta ╚Öi procesul s─âu pentru ├«nalt─â tr─âdare. O via╚Ť─â care se termin─â cu una dintre cele mai cunoscute ╚Öi mai dramatice execu╚Ťii din istorie ÔÇô trei ├«ncerc─âri i-au trebui c─âl─âului s─â decapiteze un om nevinovat.

Este portretul literar al unei regine cu principii, loial─â credin╚Ťelor, al unei femei curajoase ├«ngenuncheate de Istorie, dup─â cum afirma chiar autorul austriac.

Maria Stuart 

Autor: Stefan Zweig 

Editura: Polirom 

Num─âr de pagini: 376 

www.polirom.ro

Dialog între istorici

Cine? Ce? C├ónd? Unde? De ce? Sunt ├«ntreb─ârile mari despre istoria recent─â, o istorie care are un numitor comun pentru toate subiectele: Securitatea. Un nume, o institu╚Ťie ├«n jurul c─âreia au planat mereu misterul, intriga, camuflajul. Principalele unghiuri de abordare, informa╚Ťiile acumulate de-a lungul ultimilor 30 de ani, dar ╚Öi istoria contrafactual─â sunt ├«ntoarse pe toate p─âr╚Ťile ├«ntr-un dialog concentrat dintre istoricii Flori B─âl─ânescu ╚Öi Cristian Troncot─â.  

Sunt ├«ntreb─âri incomode, ├«ntreb─âri care ├«nc─â macin─â mintea multor rom├óni. ├Äntreb─âri despre istoria de ieri, dar mai ales despre cea de azi: ce s-a ├«nt├ómplat cu securi╚Ötii dup─â 1989? Ce (mai) ├«nseamn─â azi serviciul de informa╚Ťii, cum s-a format ╚Öi c├ót ╚Ötim despre el? Este un dialog ca o aventur─â ├«n c─âutarea adev─ârului istoric, c─âci, p├ón─â la urm─â, adev─ârul este tot ceea ce conteaz─â.

corint jpg jpeg

Securitatea noastr─â cea de toate zilele 

Autori: Flori B─âl─ânescu, Cristian Troncot─â 

Editura: Corint 

Num─âr de pagini: 304 

www.edituracorint.ro

Poveste de spion 

Spionul care a schimbat istoria 2D jpg jpeg

├Än anii ÔÇÖ30, una dintre principalele preocup─âri ale lui Stalin era rivalitatea cu Statele Unite ale Americii ÔÇô sau, mai degrab─â, cum s─â reu╚Öeasc─â s─â-i ajung─â din urm─â ╚Öi s─â-i dep─â╚Öeasc─â pe americani. La capitolul inova╚Ťie ╚Öi tehnologie, dictatorul rus a g─âsit repede metoda: infiltrarea unor spioni sovietici printre speciali╚Ötii americani. A╚Öa se face c─â pentru o prim─â misiune au fost ale╚Öi doi spioni. Destina╚Ťia: Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT). Aici ├«ncepe povestea lui Stanislav Sumovski (nume de cod: Agent Bl├ęriot), cunoscut ├«n istorie drept p─ârintele avia╚Ťiei ruse╚Öti. Misiunea lui este povestea la scar─â mic─â a modului ├«n care au ajuns sovieticii s─â de╚Ťin─â informa╚Ťii care, nu mult mai t├órziu, aveau s─â schimbe istoria: ├«nfr├óngerea Germaniei naziste.  

Spionul care a schimbat istoria 

Autoare: Svetlana Lokhova 

Editura: Rao 

Num─âr de pagini: 464 

www.raobooks.com

Istoria ca un fir de a╚Ť─â 


istoria ca un fir de ata jpg jpeg

╚Ües─âturile, materialele, p├ónzeturile ╚Öi toate celelalte accesorii necesare lor au pus um─ârul la evolu╚Ťia omenirii. De la firele vechi de 30.000 de ani, de la ╚Ťes─âturile de in din Egiptul antic la Drumurile M─ât─âsii, de la fiicele lui Zeus, Clotho, Lachesis ╚Öi Atropos, care personificau destinele torc├ónd, dep─ân├ónd ╚Öi curm├ónd firul vie╚Ťii, p├ón─â la ├«mp─âr─âtesele din China. De la Revolu╚Ťia industrial─â la revolu╚Ťia Hi-tech. De la costumele solda╚Ťilor la costumele olimpicilor. Toate au contribuit la schimbarea cursului omenirii.  

Autoare: Kassia St. Clair
Editura: Baroque Books & Arts
Num─âr de pagini: 448
www.baroquebooks.ro

Acest articol a ap─ârut ├«n num─ârul 225 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 15 octombrie - 14 noiembrie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum