Cultivă te cu ceea ce nu poți cultiva, Nespresso Festive Nordic jpeg

Cultivă-te cu ceea ce nu poți cultiva, Nespresso Festive Nordic

Autor: Redacția
🗓️ 15 noiembrie 2019

Există lucruri pe care le înțelegi doar privindu-le de aproape și există lucruri pe care le înțelegi doar privindu-le de departe. Detaliul se confruntă adesea cu perspectiva. Cafeaua, însă, este o excepție. Farmecul ei misterios poate fi revelat doar dacă ai deopotrivă experiențele apropierii și depărtării. Să simți boaba de cafea, să o miroși, să o guști, să privești atent cum devine picături de licoare ce cad înspumate, coregrafic aproape, în ceașcă – nu se poate uita imaginea aceea deja iconică din reclamele Nespresso! Picătura care desăvîrșește cafeaua și imediat replica ce consacră savoarea: Nespresso, what else?

Și de-odată, zoom out! Misterul strîns într-o boabă de cafea, crescută și prelucrată ca sub inspirații alchimice, capătă dimensiuni planetare. De unde vine? Unde se duce? Ce sensuri are? Boaba de cafea apare natural și se cultivă pe mari întinderi într-un spațiu geografic ce nu se depărtează mai mult de 1500 de kilometri de Ecuator, mai degrabă spre Sud și foarte puțin spre Nord. Negustorii de cafea îi spun the Bean Belt, căci acest spațiu natural al cafelei înconjoară globul ca o centură. Natura, în misterioasa ei înțelepciune, limitează aici ținutul cafelei. Dar oamenii răspund adesea în chip și mai misterios limitărilor naturii.

Te-ai aștepta, poate, că locuitorii din zona „centurii”, fiind cei care cultivă și prelucrează în primul rînd cafeaua, cei care o cunosc cel mai bine, să o și prețuiască cel mai mult, să-și lege obiceiurile sociale de ea. Ei bine, statisticile spun altceva. Cel mai puternic atașament față de cafea se găsește în cu totul altă parte a lumii. Mai exact în cel mai îndepărtat spațiu geografic cu putință de „centură”. Căci cea mai mare cantitate de cafea se consumă exact în partea cealaltă a lumii, în Nordul Europei. Clasamentul consumului de cafea pe țări este: 1. Finlanda (12 kg cafea/pers/an), 2. Norvegia (10 kg cafea/pers/an), 3. Islanda (9 kg cafea/pers/an), 4. Danemarca (8,7 kg cafea/pers/an), 5. Olanda (8,4 kg cafea/pers/an), 6. Suedia (8,2 kg cafea/pers/an). Și în afară de acestea, nici o altă țară nu consumă mai mult de 8 kg de cafea/pers/an.

Citeşte continuarea pe dilemaveche.ro