Cu tractorul la Palat jpeg

Cu tractorul la Palat

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 18 aprilie 2016

jukebox wurlitzer 1700 1954 jpg jpeg

tractor porsche jpg jpeg
pompa de benzina shell cu glob luminos anii 1950 piesa de design jpg jpeg

Înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Franz Porsche lucra la două proiecte, unul privind construcția mașinii populare, celebra mașină Beetle, iar celălalt privind  producția unei mașini agricole – modelul tractorului din licitația Artmark.  Odată cu venirea războiului, toate activitățile au fost sistate. După război, Franz Porsche a fost încarcerat pe motiv că era partizan al nazismului, fiind eliberat după un an în schimbul cedării planurilor tractorului statului german. 

Un element important, care deosebea tractorul Porsche de oricare altul, era faptul că ambreiajul era automat, Franz Porsche considerând că fermierii nu erau capabili să utilizeze o pedală de ambreiaj și o cutie de viteze. Tractorul din licitație a fost produs în 1959 și cel mai probabil realizat într-o fostă fabrică de zeppeline, unde era realizate modelele Porsche până în 1963. Prețul de pornire este 7.000 euro.

Cum orice tractor necesită alimentarea cu carburanți, licitația aduce în atenția publicului și patru pompe de benzină vintage, acum piese de design și de colecție inedite. Un model franțuzesc din anii 1920 (preț de pornire:2.500 euro) surprinde prin simplitate, în timp ce două modele din anii 1950, unul Shell (preț de pornire:3.500 euro) și unul Gasboy (preț de pornire:1.800 euro), amintesc de scene din filme alb-negru. Pentru completarea atmosferei de film, expoziția propune publicului și un dozator original Coca Cola din anii 1950 (preț de pornire:2.700 euro) sau un Jukebox Wurlitzer din 1954 (preț de pornire:3.500 euro), două obiecte de design râvnit de orice pasionat al "golden age"-ul american.

Licitația Machine Age are loc la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, marți, 19 aprilie, ora 19:30.