CU FAŢA, ÎN SPATELE SÂRMEI GHIMPATE     Deportarea etnicilor germani în URSS jpeg

CU FAŢA, ÎN SPATELE SÂRMEI GHIMPATE... Deportarea etnicilor germani în URSS

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 ianuarie 2016

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Filarmonica „George Enescu” Bucureşti,  în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer  şi Forumul Democrat al Germanilor din România-Regiunea Extracarpatică vă adresează invitația de a participa la vernisajul expoziţiei realizate de CNSAS: CU FAŢA, ÎN SPATELE SÂRMEI GHIMPATE...  Deportarea etnicilor germani în URSS-o istorie documentară,  care va avea loc miercuri, 27 ianuarie 2016, ora 11.00, în foaierul Ateneului Român.

Evenimentul va fi urmat de o dezbatere științifică cu tema: RECURS LA MEMORIE – 71 de ani de la tragedia germanilor din România,  în intervalul orar 12.00-13.00.

Invitați speciali:

Werner Hans Lauk, ambasador, Șeful Misiunii Republicii Federale Germania la București

Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii „George Enescu” București

Dragoș Petrescu, Președintele Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității

Sven-Joachim Irmer, Directorul Fundatiei Konrad Adenauer din România şi Republica Moldova

Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România-Regiunea Extracarpatică

Deportarea în Uniunea Sovietică la aşa-zisa „muncă de reconstrucţie” din ianuarie 1945 este o temă sensibilă a istoriei minorităţii germane din România, insuficient cunoscută astăzi opiniei publice din ţara noastră. În fiecare an, în luna ianuarie sunt organizate pe întreg teritoriul ţării, în special în zonele în care au trăit comunități importante de germani, evenimente comemorative dedicate victimelor deportării.

Documentele prezentate în această expoziţie fac parte din fondul Documentar și Informativ aflat în arhiva CNSAS. Din punct de vedere cronologic, documentele expuse au fost emise începând cu toamna anului 1944 şi până la sfârşitul anului 1956, perioadă ce reflectă transformările care au loc la nivel instituţional în România, prin titulatura emitentului şi a destinatarului, respectiv a Jandarmeriei, Poliţiei de Siguranţă, Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, Direcţia Generală a Securităţii Statului. De asemenea, din punct de vedere al reprezentării teritoriale, documentele au fost selectate astfel încât să fie acoperite toate zonele României în care trăiau etnici germani.

Temele centrale ale expoziției:Convenția de Armistițiu – septembrie 1944, preliminariile şi ordinele deportării;reacții interne și internaționale;reflectarea în presă a ridicării nemților;modul de desfășurare a deportărilor;abuzuri;triere, eschivări, sinucideri;detașamentele de muncă din România;consecinţele deportării;starea de spirit a etnicilor germani în anii care au urmat deportării;situaţii numerice, statistici și tabele cu privire la etnicii germani deportaţi în URSS;scrisori din lagăre;repatrierea din URSS;revenirea prin Germania;supravegherea continuă ș.a.