Corup┼úie vs anticorup┼úie: ÔÇ×De ce eu?ÔÇŁ jpeg

Corup┼úie vs anticorup┼úie: ÔÇ×De ce eu?ÔÇŁ

Tudor Giurgiu apeleaz─â la istoria recent─â ├«n dezvoltarea ac┼úiunii celui mai nou film al s─âu, ÔÇ×De ce eu?ÔÇŁ. Bazat pe cazul unui procuror r─âpus de cercurile viciate pe care le investiga, filmul este o oglindire destul de fidel─â a Rom├óniei din urm─â cu numai 13 ani.

Cel de-al treilea lungmetraj al regizorului rom├ón a fost inclus pe lista filmelor proiectate ├«n sec┼úiunea Panorama Special la Festivalul Interna┼úional de Film de la Berlin (februarie 2015) ┼či a intrat ├«n cinematografele din Rom├ónia la sf├ór┼čitul lunii februarie.

ÔÇ×De ce eu?ÔÇŁ este un thriller politic inspirat din fapte reale. Fapte care se petreceau ├«n Rom├ónia anului 2002. Un procuror se sinucide, omor├ónd totodat─â ┼či idealurile sale de a se face dreptate ├«ntr-un caz complicat de corup┼úie:un dosar de luare de mit─â, fals ┼či uz de fals, sustragere de documente. Tribula┼úiile sociale ┼či politice din Rom├ónia anilor 2000 au ├«nvins ├«n acest caz;binele nu ├«nvinge ├«ntotdeauna, ca ├«n basmele pentru copii.

Ancheta pe care o conducea ├«mpotriva unui alt procuror, coleg de-ai s─âi, ajunsese p├ón─â la un nivel ├«nalt. Oameni importan┼úi p─âreau a fi implica┼úi ┼či nu se dorea s─â se dea c├ó┼čtig de cauz─â justi┼úiei. Cristian Panait (Emilian Oprea), c─âci el face subiectul filmului, descoper─â rapid latura sumbr─â a justi┼úiei, oarbe ├«n fa┼úa drept─â┼úii ┼či demnit─â┼úii. Moartea lui, mult dezb─âtut─â de presa vremii, a fost incert─â. S-a zis c─â i s-ar fi dat un impuls s─â se sinucid─â, ba chiar c─â ar fi avut probleme psihice. R─âm├óne o discu┼úie deschis─â cu privire la acurate┼úea respect─ârii adev─ârului istoric, ├«ns─â ├«ntreaga pelicul─â vorbe┼čte despre o Rom├ónie bolnav─â ┼či viciat─â. Care a fost. ┼×i care nu trebuie s─â mai fie. 

The Gunman:pe via┼ú─â ┼či pe moarte

The Gunman Sean Penn Gun jpg jpeg
Secvenţă din film, cu Sean Penn

Secvenţă din film, cu Sean Penn

Jim Terrier (Sean Penn) este un fost soldat din For┼úele Speciale ┼či antreprenor militar care sufer─â de sindromul post-traumatic. ├Änarmat cu adev─ârul ÔÇô a┼ča cum avertizeaz─â ┼či motto-ul filmului de pe afi┼čul promo┼úional ÔÇô Jim trebuie s─â cutreiere ├«ntreaga Europ─â, de la Londra la Barcelona, pentru a-┼či sp─âla numele ┼či a-┼či dovedi nevinov─â┼úia. Totul, pentru a putea avea ┼čansa de a relua leg─âtura cu o iubire mai veche. ÔÇ×The GunmanÔÇŁ este un film ├«n regia lui Pierre Morel, autorul celebrului ÔÇ×TakenÔÇŁ, cu Sean Penn, Javier Bardem ┼či Idris Elba. Filmul intr─â ├«n cinematografele din Rom├ónia pe 20 martie.