Corupţie vs anticorupţie: „De ce eu?” jpeg

Corupţie vs anticorupţie: „De ce eu?”

📁 Recomandări de film
🗓️ 17 martie 2015

Tudor Giurgiu apelează la istoria recentă în dezvoltarea acţiunii celui mai nou film al său, „De ce eu?”. Bazat pe cazul unui procuror răpus de cercurile viciate pe care le investiga, filmul este o oglindire destul de fidelă a României din urmă cu numai 13 ani.

Cel de-al treilea lungmetraj al regizorului român a fost inclus pe lista filmelor proiectate în secţiunea Panorama Special la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (februarie 2015) şi a intrat în cinematografele din România la sfârşitul lunii februarie.

„De ce eu?” este un thriller politic inspirat din fapte reale. Fapte care se petreceau în România anului 2002. Un procuror se sinucide, omorând totodată şi idealurile sale de a se face dreptate într-un caz complicat de corupţie:un dosar de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Tribulaţiile sociale şi politice din România anilor 2000 au învins în acest caz;binele nu învinge întotdeauna, ca în basmele pentru copii.

Ancheta pe care o conducea împotriva unui alt procuror, coleg de-ai săi, ajunsese până la un nivel înalt. Oameni importanţi păreau a fi implicaţi şi nu se dorea să se dea câştig de cauză justiţiei. Cristian Panait (Emilian Oprea), căci el face subiectul filmului, descoperă rapid latura sumbră a justiţiei, oarbe în faţa dreptăţii şi demnităţii. Moartea lui, mult dezbătută de presa vremii, a fost incertă. S-a zis că i s-ar fi dat un impuls să se sinucidă, ba chiar că ar fi avut probleme psihice. Rămâne o discuţie deschisă cu privire la acurateţea respectării adevărului istoric, însă întreaga peliculă vorbeşte despre o Românie bolnavă şi viciată. Care a fost. Şi care nu trebuie să mai fie. 

The Gunman:pe viaţă şi pe moarte

Secvenţă din film,  cu Sean Penn
Secvenţă din film, cu Sean Penn

Secvenţă din film, cu Sean Penn

Jim Terrier (Sean Penn) este un fost soldat din Forţele Speciale şi antreprenor militar care suferă de sindromul post-traumatic. Înarmat cu adevărul – aşa cum avertizează şi motto-ul filmului de pe afişul promoţional – Jim trebuie să cutreiere întreaga Europă, de la Londra la Barcelona, pentru a-şi spăla numele şi a-şi dovedi nevinovăţia. Totul, pentru a putea avea şansa de a relua legătura cu o iubire mai veche. „The Gunman” este un film în regia lui Pierre Morel, autorul celebrului „Taken”, cu Sean Penn, Javier Bardem şi Idris Elba. Filmul intră în cinematografele din România pe 20 martie.