Conferințele Dilema veche: Afacerea dreptului și dreptul în afaceri jpeg

Conferințele Dilema veche: Afacerea dreptului și dreptul în afaceri

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 3 octombrie 2019

Dragi cititori, în luna octombrie, vă invităm la Conferințele Dilema veche la Teatrul Național București. Duminică, 13 octombrie, ora 11:00, la Sala Atelier (TNB), Sever Voinescu (redactor-șef Dilema veche) se va afla în dialog cu Valeriu Stoica (fost Ministru al Justiției), cu tema „Afacerea dreptului și dreptul în afaceri“.

„Lumea se află în căutarea dreptății de cînd se știe și tot ceea ce putem găsi, din cîte se pare, este satisfacție ori insatisfacție personală. Cum ne raportăm la dreptate? Avem idee care este dreptatea înainte de a lăsa ochii plînși să ceară s-o vadă? Dar, poate că dreptatea este unul dintre acele idealuri spre care noi toți tindem fără să-l putem măcar defini rațional. Atunci, poate că este mai bine să-l negociem. Nu cumva exact asta ne învață democrația? Pentru un antic mult citat, dreptul este arta binelui și a echității. Dar dacă cumva este arta de a negocia satisfacția pe care o numim adesea „dreptate”? Dreptul este o știință precisă, cu reguli clare, de o logică impecabilă, adesea asemuită matematicii. Dar pe cît este dreptul de riguros, pe atît obiectul său – dreptatea – este de capricios. Oare nu cumva, după ce părăsește tratatele academice, dreptul devine mai degrabă o afacere? Și dacă da, e chiar așa de rău? 

Într-o Românie de-a dreptul obsedată de pușcării, corupție și legi penale, ca să înțelegem mai bine ce ar fi dreptatea și care ar trebui să fie rolul dreptului în societate, este mai potrivit să privim spre un domeniu crucial pentru binele nostru comun, unde dreptul joacă de asemenea un rol esențial, dar care nu stârnește prea multe patimi: spre domeniul afacerilor. Avem noi toți învățăminte de tras din lumea afacerilor. Printre altele, putem înțelege, privind atent lumea afacerilor, ce este, de fapt, dreptatea?” – Sever Voinescu

Biletele sînt disponibile aici.