Conferinţa «Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate» jpeg

Conferinţa «Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate»

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2018

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită joi 27 septembrie, ora 18:00, la conferinţa „Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate”, susținută de istoricul Radu Mârza de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Evenimentul redeschide seria „Atlas. Conferinţele MNHCV”, adresată publicului interesat de istorie şi cartografie, care a debutat la finele anului trecut.

Comunicarea pornește de la premisa importanței cadrului geografic și natural în care se desfășoară procesele și fenomenele istorice. Pentru aceasta, cunoașterea geografiei – regionale, a României, a Europei Centrale și de Răsărit, a Europei în general etc. – este fundamentală. Instrumentul principal pentru a dobândi această cunoaștere este harta.

În calitate de cadru didactic universitar cu două decenii de experiență, Radu Mârza observă permanent scăderea graduală a cunoștințelor geografice ale studenților, astfel că în cadrul cursurilor pe care le predă și a seminariilor pe care le susține, pune un mare accent pe cunoașterea în teritoriu (pe hartă) a evenimentelor și proceselor istorice despre care se discută. Comunicarea va prezenta câteva dintre hărțile folosite uzual și care vor fi comentate din punct de vedere al informației geografice, precum și al încărcăturii istorice a materialului cartografic.

Radu Mârza este conferențiar univ. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie. Predă cursuri de Istoria Bizanțului, Istoria culturală a călătoriei și turismului, Slavi și slavonism în istoria medievală și premodernă a românilor. Este preocupat de istoria istoriografiei românești, istoria Europei Centrale, istoria Balcanilor, istoria slavilor, istoria călătoritului, cartofilie. A publicat „ The History of Romanian Slavic Studies. From the Beginnings until the First World War”, „ Romanian Historians and Propaganda (1914-1946). The Case of Transylvania”.

Accesul la conferință se face pe bază de înscriere, din data de 17 septembrie, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe.