Conferinţa MNAR:  "Povestind despre paftale" jpeg

Conferinţa MNAR: "Povestind despre paftale"

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 23 martie 2016

Muzeul Naţional de Artă a României vă invită sâmbătă, 26 martie, orele 12.00 să vă petreceţi timpul ''Povestind despre paftale'' alături dr. Carmen Tănăsoiu, în Galeria de Artă Veche Românească (Sala 4).

Tezaurizate şi transmise de la o generaţie la alta, paftalele prezintă un interes deosebit şi pentru simbolistica repertoriului decorativ. Majoritatea motivelor ornamentale care le împodobesc se inspiră din armonia naturii, fiind strâns legate de cultul dragostei, fertilităţii şi familiei. Trecerea ciclică a anotimpurilor şi regenerarea naturii odată cu sosirea primăverii sunt simbolizate prin câteva elemente:bobocul de floare, pomul vieţii, laleaua sau rodia, perechile de păsări figurate cioc în cioc, porumbeii şi păunii.

Paftalele au fost purtate iniţial la sudul Dunării, unde erau considerate accesorii tradiţionale ale portului popular de ceremonie (de nuntă sau pentru orice altă sărbătoare). Treptat au devenit adevărate bijuterii în mediul urban, fiind purtate în oraşele şi în târgurile din Ţara Românească şi Moldova, dar şi în zona Braşovului în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi înaintea Primului Război Mondial.

Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plăteşte biletul de conferinţă (10 lei).