Conferinţa MNAR "Muzică şi erotism în pictura olandeză din secolul al XVII lea" jpeg

Conferinţa MNAR "Muzică şi erotism în pictura olandeză din secolul al XVII-lea"

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 martie 2015

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 21 martie 2015, ora 11.00, la conferinţa Muzică şi erotismîn pictura olandeză din secolul al XVII-lea, ultima din seria întâlnirilor desfăşurate în expoziţia ARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIX.Conferinţa este susţinută de Cosmin Ungureanu, curatorul expoziţiei şi specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative al MNAR.

 

Întâlnirea are loc în sala de proiecţii din corpul central al muzeului (intrarea A2).Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile la telefon 021.314.81.19sauprin e-mail la programari@art.museum.ro.Tarif:10 lei (nu include vizitarea expoziţiei).

Conferinţa Muzică şi erotismîn pictura olandeză din secolul al XVII-leaexplorează un „muzeu imaginar”,  alcătuit din nenumărate tablouri de gen. Acestea înfăţişează interioare (agreabile, neutre sau de-a dreptul sordide) cu unul sau mai multe personaje, angrenate într-o scenă oarecare sau, dimpotrivă, într-o alegorie relativ obscură. La prima vedere, asemenea tablouri reflectă nemijlocit realitatea cotidiană a epocii:o companie veselă, o lecţie de muzică sau o doamnă solitară în preajma clavecinului. Analizate îndeaproape, tablourile relevă o dimensiune emblematică, determinată nu arareori de o amplă literatură (poeme de amor, cărţi moralizatoare, culegeri de cântece ilustrate, ghiduri de etichetă sau piese de teatru), cu o largă circulaţie la Amsterdam, Delft sau Utrecht în secolul al XVII-lea. 

***

Expoziţia ARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIXcuprinde o selecţie de şaptezeci şi trei de lucrări (pictură, desen şi gravură) din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu şi al Bibliotecii Academiei Române-Cabinetul de Stampe. Cu acest prilej sunt prezentate opere de artă puţin sau deloc cunoscute-multe în premieră absolută, după ce au fost recent restaurate.

Structurată în patru secţiuni:Mitologia iubirii,  Amorul în lumea literelor, Iubirea (de)sacralizată şiAlegoriişi simboluri, expoziţiaARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIX  poate fi vizitată până pe data de 29 martie 2015la parterul Galeriei Naţionale.

Muzică şi erotismîn pictura olandeză din secolul al XVII-lea

Sala de proiecţii din corpul central al muzeului (intrarea A2)

Sâmbătă, 21 martie 2015, ora 11.00

Tarif:10 lei (nu include vizitarea expoziţiei)

Înscrieri:tel. 021. 314. 81. 19 sau e-mail la programari@art.museum.rosau, de luni până vineri în intervalul 10.00 – 16.30