Conferinţă la Palatul Suţu: Fotograful Ludwig Angerer jpeg

Conferinţă la Palatul Suţu: Fotograful Ludwig Angerer

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 3 noiembrie 2014

“Fotograful Ludwig Angerer” este subiectul conferinţei de joi, 6 noiembrie 2014, ora 19:00 la Palatul Suţu, prezentare susţinută de Emanuel Bădescu.

Ludwig Angerer, al doilea din cei cinci copii ai lui Ferdinand Alois Angerer şi Amaliei Sethova, s-a născut în ziua de 15 august 1827 pe domeniul contelui Josef Palffy din Malaczka, unde tatăl său era angajat ca pădurar, funcţie bine remunerată dacă se ţine seama de educaţia superioară de care s-au bucurat copiii.Ludwig, de pildă, a urmat cursurile de chimie, fizică şi farmacie la Universităţile din Pressburg (azi Bratislava) şi Pesta. După un stagiu de doi ani de ajutor farmacist, în anul 1850 a obţinut licenţa în farmacie cu titlul de „magister”. În plus, cunoştea şi patru limbi străine:germană, slovacă, maghiară şi latină. Nu i-a fost greu să-şi practice meseria ca particular la Viena şi la Graz., dar la 13 martie 1854 s-a angajat ca farmacist la „Regia Cezaro-Crăiască a Medicamentelor Apoi, trecând prin Sibiu, ajunge la Bucureşti unde va practica meseria de farmacist. Spiţeria sa a fost încadrată Spitalului Nr. 14, organizat – conform Hărţii Jung – în Mânăstirea Radu Vodă. Cum va ajunge Angerer fotograful capitalei vom afla joi, 6 noiembrie, de la Emanuel Bădescu.

Emanuel Bădescueste bibliotecar în cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. Licenţiat în istorie, a colaborat cu peste 1000 de articole la revistele Formula AS, Magazin Istoric, Lumea Magazin, Historia, Descoperă, la Ziarul de Duminică şi la multe alte publicaţii. A publicat volumele 1 decembrie 1918 Alba Iulia-Bucureşti, Imnurile naţionale la români, Bucureştii subt Guvernul Vremelnicesc, Marele foc şi alte poveşti din Bucureşti. Este coautor al volumelor Scurtă istorie a Regalităţii în România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Bucureştii în vremea lui Carol I (lucrare premiată de Uniunea Scriitorilor), Conspiraţia Securităţii, Carol Popp de Szathmári, fotograful Bucureştilor, ultima apariţie editorială fiind De toate din vechiul Bucureşti.Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.Următoarele conferinţe de joi:13.11.2014 „Sistematizarea Bucureştiului si sinagogile” cu Anca Tudorancea-Ciuciu20.11.2014 „Transportul public din Bucureşti printre anecdotele administrative ale începuturilor” cu Adrian Crăciunescu27.11.2014 „Segregarea urbană. Ce şi cum în Bucureşti” cu Viorel Mionel