Statuia lui Avram Iancu de la Turda (© Ana Maria Catalina / Wikimedia Commons)

Conferință internațională dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu

Zeci de istorici din țară și străinătate vor fi prezenți, la Deva, în luna mai a anului viitor, cu prilejul unei conferințe cu participare internațională ce va fi dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu.

Intitulată „Avram Iancu - 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca” manifestarea va avea loc în perioada 8-12 mai 2024, în programul acesteia fiind înscrise o sesiune de comunicări științifice, vizite de documentare la mormântul lui Avram Iancu, din cimitirul de la Țebea, dar și la alte obiective istorice importante din județ, informează Agerpres.

„Avram Iancu este mai mult decât eroul iubit de toți moții, este eroul tuturor românilor. Avram Iancu este vizionarul și apărătorul românilor ardeleni și al zestrei străbune. Este omul care și-a dorit să-și vadă națiunea fericită, așa cum ne-a lăsat prin testamentul său. Cred că un astfel de eveniment ne va aduce prestigiu și va contribui și mai mult la cunoașterea personalității lui Avram Iancu și a perioadei care l-a consacrat ca erou național”, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă dedicată evenimentului, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Conferința se adresează mediului științific, iar până în prezent 10 cercetători renumiți din Statele Unite, Italia sau Franța și-au anunțat intenția de a susține comunicări științifice în cadrul evenimentului, din luna mai a anului viitor.

Pentru cei interesați de susținerea unor comunicări, data limită pentru transmiterea titlurilor și a rezumatului, de circa 500 de cuvine al lucrării, este 30 septembrie 2023. După această dată, colectivul științific al evenimentului, condus de academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și alcătuit din renumiți cercetători români și străini, va selecta lucrările admise pentru prezentare. În baza acestei selecții, vor fi transmise invitațiile de participare la conferință.

Conferința „Avram Iancu - 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca” va fi organizată de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Institutul de Istorie „George Barițiu” și Centrul de Studii Transilvane Cluj-Napoca.