Conferin╚Ť─â despre primele parcel─âri de locuin╚Ťe sociale din Bucure╚Öti,  joi, la Palatul Su╚Ťu jpeg

Conferin╚Ť─â despre primele parcel─âri de locuin╚Ťe sociale din Bucure╚Öti, joi, la Palatul Su╚Ťu

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 7 iulie 2015

Muzeul Municipiului Bucure╚Öti-Palatul Su╚Ťu invit─â publicul, joi, 9 iulie, la o nou─â conferin╚Ť─â dedicat─â Capitalei. Conferin╚Ťa ├«ncepe la orele 19 ╚Öi trateaz─â primele parcel─âri de locuin╚Ťe sociale din ora╚Öul nostru, din perioada 1910 ÔÇô 1916.

Conferin┼úa analizeaz─â politicile de locuire social─â implementate de statul rom├ón la ├«nceputul secolului XX, investig├ónd modul ├«n care s-au construit primele parcel─âri de locuin╚Ťe sociale ├«n perioada 1910 ÔÇô 1916 ├«n Bucure╚Öti, informeaz─â reprezentan╚Ťii muzeului.

"Principalul promotor al proiect─ârii ╚Öi construirii de locuin╚Ťe, Societatea Comunal─â pentru Locuin╚Ťe ieftine, a ├«ncurajat construirea de locuin╚Ťe pentru categoriile de muncitori ╚Öi func╚Ťionari capabile s─â returneze investi╚Ťia prin achitarea de rate lunare. Societatea Comunal─â a ignorat treptat cerin╚Ťele categoriilor sociale ale c─âror nevoi duseser─â la ├«nfiin╚Ťarea sa, ├«n special a proletariatului care locuia ├«n codi╚Ťii precare la periferia Bucure╚Ötiului. Parteneriatele cu C.F.R. ╚Öi Regia Monopolurilor de Stat, precum ╚Öi cu Ministerele de Finan╚Ťe sau de R─âzboi au condus la mutarea ├«n cartierele noi ├«nfiin╚Ťate a muncitorimii ╚Öi func╚Ťionarilor de stat cu un venit constant. Treptat, Societatea nu a mai r─âspuns cerin╚Ťelor pentru care fusese creat─â ├«n 1910. ├Än consecin╚Ť─â, Societatea Comunal─â pentru Locuin╚Ťe ieftine ╚Öi-a atras numeroase critici din partea muncitorilor, a╚Öa cum reiese din presa socialist─â a perioadei, dar ╚Öi din partea principalilor reformatori care sprijiniser─â ini╚Ťiativa ├«nfiin╚Ť─ârii Societ─â╚Ťii.", explic─â Andrei R─âzvan Voinea, cel care va sus╚Ťine conferin╚Ťa de joi.

Conform acestuia, Societatea Comunal─â pentru Locuin╚Ťe ieftine a optat pentru un model de dezvoltare bazat pe principiile ora╚Öului-gr─âdin─â, caracterizat prin parcelarea de terenuri la periferia de atunci a ora╚Öului pe care Societatea a construit locuin╚Ťe individuale pentru beneficiar ╚Öi familia sa. Pe termen lung, aceast─â politic─â de locuire prin parcel─âri succesive de case a determinat dezvoltarea aproape rural─â a Bucure╚Ötiului, fiind abandonat─â la ├«nceputul anilor 50.

Andrei-R─âzvan Voinea este doctorand al Universit─â╚Ťii de Arhitectura si Urbanism ÔÇ×Ion Mincu"Bucure┼čti - Departamentul de Istoria ┼či Teoria Arhitecturii.

Intrarea la conferin╚Ť─â este 7 lei, iar ├«n pre┼ú este inclus─â vizitarea expozi┼úiiei permanente la Palatul Su┼úu.

de la sfantul gheorghe la sfantul dumitru 0 jpg jpeg