Conferința „Cămilele din România: o istorie a unui animal considerat exotic”, la Muzeul George Severeanu

Conferința „Cămilele din România: o istorie a unui animal considerat exotic”, la Muzeul George Severeanu

Muzeul Municipiului București organizează Conferința susținută de dr. Adrian Bălășescu cu tema „Cămilele din România: o istorie a unui animal considerat exotic”, care va avea loc miercuri, 20 martie 2024, ora 18.00, la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă, nr. 26).

Studiile arheozoologice au relevat existența pe teritoriul țării noastre a celor două specii de cămilă, respectiv, cămila cu două cocoașe (Camelus bactrianus) și dromaderul (Camelus dromedarius), informează un comunicat al Muzeului Municipiului București (MMB).

„Cercetările arheologice sistematice și de salvare din ultimii 20 de ani au dus la descoperirea unui număr neașteptat de mare de resturi de cămilă, mai ales pentru perioada medievală, fapt care ne-a determinat să încercăm o reconstituire a prezenței acestui animal pe teritoriul României. Aceste animale au fost evidențiate până în prezent în șase situri arheologice, distribuția geografică a acestora fiind cu predilecție în sudul României (Dobrogea și Banat)”, precizează comunicatul citat.

Absolvent al Facultății de Biologie a Universității București (1995), doctor în Biologie (2003) la Universitatea „Alex. Ioan Cuza” din Iași și doctor în Istorie (2010) la Institutul de Arheologie „V. Pârvan” al Academiei Române (IAVP), cu o experiență de peste 27 de ani în domeniu, dr. habil. Adrian Bălășescu este arheozoolog și coordonează activitatea departamentului de Bioarheologie din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.

Specialist în studiul resturilor faunistice care provin din cercetări arheologice, dr. Adrian Bălășescu are contribuții semnificative privind studiul paleoeconomiei animaliere a comunităților neo-eneolitice din sud-estul României, estul Franței dar și Armenia, dar preocupările sale științifice se referă și la alte perioade istorice (epoca fierului, epoca romană dar și evul mediu). Lucrările sale (peste 150) acoperă o arie de interdisciplinaritate extrem de largă și bogată, pornind de la studii izotopice, morfometrie geometrică până la analize de paleogenetică.

Dr. Adrian Bălășescu va prezenta în cadrul seriei de evenimente „Conferințele Muzeului Severeanu” stadiul actual al cercetării camelidelor din România. Preț bilet : 10 lei/persoană.