Concertul pentru vioară și orchestră de BRAHMS, interpretat de GABRIEL CROITORU pe vioara lui George Enescu jpeg

Concertul pentru vioară și orchestră de BRAHMS, interpretat de GABRIEL CROITORU pe vioara lui George Enescu

Vineri, 17 ianuarie (19.00), dirijoarea de origine chineză TIANYI LU revine la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO și propune publicului de la SALA RADIO un frumos program de muzică germană: Brahms și Richard Strauss.

Concertul este un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul violonist GABRIEL CROITORU, care va interpreta celebrul Concert ├«n Re major pentru vioar─â ╚Öi orchestr─â de BRAHMS. Gabriel Croitoru de╚Ťine, din anul 2008, dreptul de a c├ónta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a apar┼úinut lui George Enescu, instrument aflat ├«n administrarea Muzeului Na┼úional ÔÇ×George EnescuÔÇŁ.

Compus în 1878 de marele compozitor german, Concertul pentru vioară și orchestră este unicul său concert acest gen și a fost dedicat prietenului său Joseph Joachim, unul dintre cei mai mari violoniști ai sec. XIX. Acesta a și interpretat lucrarea în premieră absolută, pe 1 ianuarie 1879, la Leipzig, sub bagheta lui Brahms însuși.

├Än a doua parte a serii de la Sala Radio ve╚Ťi asculta primul poem simfonic compus de RICHARD STRAUSS, la doar 22 de ani : Aus Italien (Din Italia), lucrare inspirat─â din c─âl─âtoria lui Strauss ├«n Italia, la Roma, Bologna, Napoli ╚Öi pe superba coast─â Amalfi. ├Än 1887, la Munchen, Strauss ╚Öi-a dirijat propria premier─â, lucrarea fiind dedicat─â mentorului s─âu, dirijorul ╚Öi pianistul Hans von B├╝low. O lucrare extrem de inovatoare ├«n muzica epocii, fantezia sa simfonic─â ce reda sonor universul Italiei a st├órnit p─âreri extrem de ├«mp─âr╚Ťite, a╚Öa cum se a╚Ötepta ╚Öi creatorul ei, Strauss caracteriz├óndu-╚Öi poemul ca o punte de leg─âtur─â muzical─â ├«ntre vechi ╚Öi nou.

Tianyi Lu  m foto Antony Potts jpg jpeg

├Än prezent dirijoare asistent─â la Melbourne Symphony Orchestra din Australia ┼či dirijoare principal─â la St. Woolos Sinfonia din Marea Britanie, TIANYI LU colaboreaz─â totodat─â cu Los Angeles Philharmonic, Hall├ę Orchestra, Dallas Opera, Welsh National Youth Orchestra, Royal Welsh College of Music Symphony Orchestra, Bristol Metropolitan Orchestra. N─âscut─â ├«n Shanghai, dirijoarea s-a stabilit ├«mpreun─â cu familia sa ├«n Noua Zeeland─â. A studiat la Universitatea din Auckland ┼či apoi la Universitatea din Melbourne. ├Än anul 2015 ┼či-a completat studiile de masterat ├«n dirijat de orchestr─â la Royal Welsh College of Music and Drama.


Gabriel Croitoru jpg jpeg

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucur─â de peste o mie de apari┼úii scenice. A evoluat ca solist ├«n compania unor orchestre importante din ├«ntreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camer─â "Regina SofiaÔÇť, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ┼č.a. A fost aplaudat ├«n recitaluri ├«n: Fran┼úa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. ├Äncep├ónd din 2011, a sus┼úinut mai multe turnee na┼úionale de anvergur─â, sub titlul ÔÇťDuelul viorilorÔÇŁ (al─âturi de Liviu Prunaru ┼či Horia Mihail) ┼či ÔÇťVioara lui George Enescu la sateÔÇŁ (al─âturi de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat al─âturi de violonistul Liviu Prunaru ┼či de pianistul Horia Mihail ├«ntr-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifest─âri organizate de Institutul Cultural Rom├ón din Londra. 

Concertele pot fi ascultate ├«n direct pe toate frecven┼úele Radio Rom├ónia Cultural ┼či Radio Rom├ónia Muzical din ┼úar─â ┼či ├«n streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro ╚Öi www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor ┼či Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, ├«n oficiile Po┼čtei Rom├óne, ├«n magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro ┼či la Casa de bilete a S─âlii Radio. Pentru alte informa┼úii legate de Orchestrele ┼či Corurile Radio v─â rug─âm s─â consulta┼úi site-ul www.orchestreradio.ro.