Concertul nr  1 pentru vioar─â ┼či orchestr─â semnat de Dumitru Capoianu,  creatorul muzicii pentru "Omule╚Ťul" lui Gopo, interpretat de ALEXANDRU TOMESCU jpeg

Concertul nr. 1 pentru vioar─â ┼či orchestr─â semnat de Dumitru Capoianu, creatorul muzicii pentru "Omule╚Ťul" lui Gopo, interpretat de ALEXANDRU TOMESCU

Vineri, 13 decembrie, la Sala Radio, violonistul ALEXANDRU TOMESCU - care se bucur─â de privilegiul de a c├ónta pe celebra vioar─â STRADIVARIUS Elder-Voicu - va interpreta, al─âturi de ORCHESTRA NA┼óIONAL─é RADIO, Concertul nr. 1 pentru vioar─â ┼či orchestr─â creat ├«n 1957 de compozitorul rom├ón Dumitru Capoianu (1929-2012). Considerat de autor ca fiind ÔÇ×ie┼čit din credin╚Ťa c─â sunt dator viorii, pe care am profesat-o la ├«nceputul carierei meleÔÇŁ, concertul a fost descris de muzicologul Corina Bura ca ÔÇ×o muzic─â greu definibil─â, plin─â de efecte, atractiv─â din punct de vedere violonistic, ├«mbin├ónd echilibrat factura liric─â ┼či virtuozitateaÔÇŁ.

Dumitru Capoianu este cunoscut publicului larg prin faptul c─â a semnat muzica pentru "Omule╚Ťul" lui Gopo, distins cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, ├«n acela╚Öi an 1957. La cererea lui Gopo, Dumitru Capoianu a folosit doar trei note ├«n muzica sa pentru film: do, si ╚Öi si bemol! Compozitorul m─ârturisea dificultatea ÔÇŁtravaliuluiÔÇŁ s─âu: "... la trei note date a╚Öa, la un amuzament, s─â faci muzica unui film de 10 minute era greu, dar s─â continui cu acelea╚Öi trei note la ├«nc─â 10-11 filme era groaznic!" Realiz─ârile muzicianului rom├ón cuprind o paleta variat─â de lucr─âri: muzic─â de teatru, vocal─â, simfonic─â, de camer─â, partituri corale, o operet─â pentru copii ┼či muzic─â de film.  

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului de origine britanic─â, RUMON GAMBA ÔÇô care se bucur─â de o frumoas─â carier─â artistic─â european─â. A fost dirijor principal ┼či director muzical al NorrlandsOperan ÔÇô Suedia, dirijor principal al Aalborg Symfoniorkester ÔÇô Danemarca ╚Öi dirijor principal ┼či director muzical al Iceland Symphony Orchestra ÔÇô Islanda.

Seara de la Sala Radio cuprinde ╚Öi poemul O noapte pe muntele ple╚Öuv de Musorgski ÔÇô lucrare inspirat─â din legendele slave referitoare la ritualurile p─âg├óne din noaptea solsti╚Ťiului de var─â - ╚Öi Simfonia nr. 2 ÔÇô O simfonie londonez─â, crea╚Ťie a compozitorului britanic Vaughan Williams, interpretat─â pentru prima oar─â ├«n Rom├ónia.

 RUMON GAMBA a colaborat cu Rotterdam Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony, BBC Symphony, BBC Philharmonic, Sinf├│nica de Galicia la Festivalul Musika-M├║sica din Bilbao ╚Ö.a. Interesat de muzica nou─â, Rumon Gamba a dirijat prime audi┼úii, dintre care men┼úion─âm premiera operei Two Boys de Nico Muhly la English National Opera, Concertul pentru viol─â de Brett Dean al─âturi de BBC Symphony Orchestra, Dancer in the Dark de Poul Ruders, Blood on the Floor ┼či Scherzoid de Mark-Anthony Turnage. Totodat─â, a dirijat ├«n premier─â australian─â versiunea original─â a Simfoniei nr. 5 de Sibelius, al─âturi de Queensland Symphony Orchestra. Rumon Gamba a mai dirijat The African Prophetess de Larsson Gothe, al─âturi de Norrlands Operan ┼či corul operei din Cape Town ├«n cadrul unui eveniment organizat de Royal Stockholm Philharmonic. 


Alexandru Tomescu jpg jpeg

ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio Rom├ónia, din anul 2002. A ob╚Ťinut burse de studii ├«n SUA ┼či Elve┼úia. Printre numeroasele competi┼úii na┼úionale ┼či interna┼úionale c├ó┼čtigate se num─âr─â : Concursul ÔÇ×PaganiniÔÇť (Genova, 1995), Concursul ÔÇ×Marguerite Long ÔÇô Jacques ThibaudÔÇť (Paris, 1999) ┼či Concursul ÔÇ×George EnescuÔÇť (1999).  

A concertat sub bagheta unor dirijori importan┼úi, ├«ntre care Kurt Masur ┼či Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, al─âturi de piani┼čti precum Valentina Lisitsa ┼či Eduard Kunz, ├«n s─âli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Th├ę├ótre des Champs-├ëlys├ęes. Alexandru TOMESCU a c├ó╚Ötigat ÔÇô ├«n noiembrie 2018 - pentru a treia oar─â, ├«n urma concursului na╚Ťional, dreptul de a c├ónta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru urm─âtorii 5 ani, p├ón─â ├«n 2023. Vioara a fost folosit─â timp de patru decenii de c─âtre marele violonist Ion Voicu. Turneul Interna╚Ťional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, ├«n zeci de localit─â┼úi din ┼úar─â ╚Öi str─âin─âtate, cu programe care au cuprins c├óteva integrale-eveniment pentru via┼úa muzical─â rom├óneasc─â.

Concertele pot fi ascultate ├«n direct pe toate frecven┼úele Radio Rom├ónia Cultural ┼či Radio Rom├ónia Muzical din ┼úar─â ┼či ├«n streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro ╚Öi www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor ┼či Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, ├«n oficiile Po┼čtei Rom├óne, ├«n magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro ┼či la Casa de bilete a S─âlii Radio. Pentru alte informa┼úii legate de Orchestrele ┼či Corurile Radio v─â rug─âm s─â consulta┼úi site-ul www.orchestreradio.ro.