Concerte şi expoziţii de fotografie în Bucureşti, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare jpeg

Concerte şi expoziţii de fotografie în Bucureşti, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare

Ziua Culturii Maghiare, 22 ianuarie, va fi sărbătorită în Capitală marţi şi miercuri, printr-o serie de evenimente-concerte, expoziţii fotografice-organizate de Institutul Balassi (Institutul Maghiar) din Bucureşti, potrivit Mediafax.

Astfel, marţi, de la ora 18.30, la sediul Institutului Maghiar din Capitală va avea loc expoziţia fotografică "Capitale din Uniunea Europeană", iar de la ora 19.00, în acelaşi loc, se va desfăşura recitalul de pian susţinut de Kiss Péter din Ungaria.

Ediţia a VII-a a Salonului internaţional al artiştilor fotografi români şi maghiari de pretutindeni-organizat sub patronajul preşedinţilor Traian Băsescu şi Áder János-are ca temă capitale din Uniunea Europeană. Începând cu anul 2013, Salonul Internaţional de Fotografie se integrează în Festivalul Internaţional de Fotografie "Carol Pop de Szathmáry", organizat pentru prima oară, având drept scop popularizarea personalităţii renumitului artist fotograf. În cadrul salonului internaţional sunt expuse fotografii selectate de Clubul Artiştilor Fotografi Nufărul din Oradea, pe bază de concurs organizat cu sprijinul Asociaţiei Euro Art Foto şi Centrul Judeţean de Protejare a Patrimoniului Cultural din Oradea.

La vernisajul din Bucureşti, unde vor fi prezenţi artiştii fotografi Daniela Borcea, Marius Necula şi Cristinel Mortici, se vor oferi plachete şi diplome autorilor celor mai reuşite fotografii.

Kiss Péter este laureat al concursului de pian Haydn-Mendelssohn, organizat de Radiodifuziunea Maghiară (2009), bursier Fischer Annie, doctorand la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Publicul bucureştean a avut ocazia să-l cunoască deja în formaţie de muzică de cameră alături de clarinetistul Szűcs Péter, cu care au prezentat un adevărat spectacol de muzică contemporană maghiară. Acum, tânărul muzician se va prezenta publicului în calitate de solist, cu un program incitant, în care caută şi găseşte legături interesante între lucrările compozitorilor de odinioară şi contemporani. Intrarea publicului la recitalul lui Kiss Péter este liberă.

Miercuri, de la ora 19.30, la Opera Naţională Bucureşti-Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess"-va avea loc evenimentul "Interferenţe culturale - Romantismul, o constantă în muzica vocală maghiară", cu participarea sopranelor Edith Borsos şi Adna Pop. La pian va interpreta Verona Maier.

În program vor fi lieduri şi arii din opere şi operete de Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Gárdonyi Zoltán, Erkel Ferenc, Kálmán Imre, Lehár Ferenc.

Biletele pentru concertul de la ONB pot fi achiziţionate direct la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti sau online, de pe http://tickets.operanb.ro. Preţul unui bilet este de 27 lei (întreg) şi 10 lei pentru elevi şi studenţi în grupuri.

sursa: