Comunit─â╚Ťi din Valea Jiului ÔÇô reportaj etnofotografic jpeg

Comunit─â╚Ťi din Valea Jiului ÔÇô reportaj etnofotografic

Muzeul Na╚Ťional al ╚Ü─âranului Rom├ón v─â invit─â miercuri, 7 noiembrie 2018, ora 18, la vernisajul expozi╚Ťiei Comunit─â╚Ťi din Valea Jiului ÔÇô reportaj etnofotografic, care va avea loc la sala Foaier.

Expozi╚Ťia con╚Ťine fotografii realizate de Ionel Anastasescu, sociolog ╚Öi fotograf din Valea Jiului pasionat de cultura ╚Ť─âr─âneasc─â a mom├órlanilor (╚Ť─âranii jieni), pe care o surprinde sub forma unor ÔÇ×reportaje etnofotograficeÔÇŁ.  

Extrem de comunicativ ╚Öi prietenos, Ionel Anastasescu reu╚Öe╚Öte s─â-╚Öi aproprieze ├«n mod simbolic o lume pe cale de dispari╚Ťie, prezent├ónd-o contemporanilor ca semn al unei persisten╚Ťe ├«n cadre tradi╚Ťionale. Fotografiile sale sunt pe c├ót de valoroase din punct de vedere documentar, surprinz├ónd via╚Ťa mom├órlanilor ca atare, pe at├ót de pre╚Ťioase ca aport personal, con╚Ťin├ónd perspectiva autorului ÔÇô de privitor iremediabil ata╚Öat de via╚Ťa satului.  

MTR Afis A2   pt web jpg jpeg

Prin cercet─âri aprofundate, afl├óndu-se ├«n mijlocul evenimentelor locale de ani de zile, fotograful Ionel Anastasescu a dob├óndit o cunoa╚Ötere minu╚Ťioas─â a zonei ╚Öi a oamenilor, pe care ├«i surprinde ├«n momente de odihn─â ╚Öi de s─ârb─âtoare, ├«n atitudini pline de naturale╚Ťe, suger├ónd firescul vie╚Ťii lor, odihna ╚Öi truda, bucuria ╚Öi triste╚Ťea, atmosfera de s─ârb─âtoare.  

Fotografiile sale au darul s─â ne conving─â de poten╚Ťialul natural ╚Öi cultural pe care Valea Jiului ├«l de╚Ťine, dincolo de problemele socioeconomice reale cu care aceast─â regiune se confrunt─â de mul╚Ťi ani. Valea Jiului este cu mult mai mult dec├ót o regiune a minelor ├«nchise, ├«n criz─â economic─â ╚Öi demografic─â sau leag─ânul mineriadelor care au umbrit istoria anilor ÔÇÖ90. ├Änconjurat─â de mun╚Ťii ╚śureanu, Par├óng, V├ólcan ╚Öi Retezat, Valea Jiului este o regiune cu un poten╚Ťial turistic de necontestat. Este, totodat─â, un ╚Ťinut paradoxal, populat at├ót de comunit─â╚Ťi de ╚Ť─ârani cu o cultur─â tradi╚Ťional─â bine p─âstrat─â, c├ót ╚Öi de comunit─â╚Ťi multietnice ╚Öi multiculturale de mineri, veni╚Ťi din exterior, care s-au poten╚Ťat ╚Öi influen╚Ťat reciproc pe parcursul a mai bine de un secol ╚Öi jum─âtate de istorie comun─â. 

Expozi╚Ťia va putea fi vizitat─â la Sala Foaier p├ón─â pe 2 decembrie 2018, de mar╚Ťi p├ón─â duminic─â, ├«ntre orele 10 ╚Öi 18. Lunea este ├«nchis. Intrarea este liber─â.