Cel mai mare eveniment cultural din România dedicat promovării tradițiilor săsești jpeg

Cel mai mare eveniment cultural din România dedicat promovării tradițiilor săsești

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 august 2014

Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural din România dedicat promovării tradițiilor săseşti, începe mâine și se va derula pe parcursul a zece zile, perioadă în care sunt asteptați câteva mii de saşi întorşi acasă şi turişti dornici să descopere un ţinut cu totul special.

Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul are loc în perioada 15-24 august 2014, în aria geografică ce include localitățile Saschiz, Criț, Rupea, Viscri, Fișer, Meșendorf și Roadeș, cunoscută sub denumirea de Țara Ovăzului/ Haferland. Fiecare localitate inclusă în programul evenimentului va avea o zi în care se vor desfășura activităti specifice regiunii.

Ziua în care sunt așteptați cei mai mulți turiști, sâmbătă, 16 august, este dedicată satului Criț. Programul se va întinde pe parcursul întregii zile și va include:inaugurarea Casei Kraus pe locul fostei case parohiale, un concert de orgă în cadrul bisericii fortificate, plimbări cu balonul cu aer cald și un bal tradițional săsesc, cu participarea trupei Amazonas Express.

Turiștii care vizitează regiunea pe parcursul celor 10 zile pot participa la concerte, slujbe religioase, picnicuri, drumeții prin pădure și trasee cu bicicleta, precum și la alte activități de petrecere a timpului liber.

Ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al domnului Dr. Günter Krings-Secretar de Stat în Ministerul de Interne în Germania și Membru în Bundestag, al domnului Dr. Bernd Fabritius – Președinte al Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag și al domnului Ovidiu Victor Ganţ-Deputat în Parlamentul României din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Peter Maffay / Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Consiliul Local Bunești, își propun să sprijine activ conservarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

Investițiile realizate în acest scop până în prezent sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obținute din donațiile sașilor plecați din țară, dar și prin contribuția și efortul personal al unor membri ai comunității care au revenit în România și sunt deținătorii unor afaceri de succes. Programul complet al manifestărilor il găsiți pe website-ul evenimentului:http://www.haferland.ro/programm_ro.html.

Regiunea a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.