"Carmina Burana" deschide, pe 12 octombrie, stagiunea Orchestrei Naţionale Radio jpeg

"Carmina Burana" deschide, pe 12 octombrie, stagiunea Orchestrei Naţionale Radio

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 4 octombrie 2012

„Carmina Burana" - una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile - revine, pe 12 octombrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio din Bucureşti în concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta noului dirijor principal al orchestrei, Tiberiu Soare.

Din distribuţia celebrei cantate scenice "Carmina Burana" de Carl Orff fac parte soprana Irina Iordăchescu, tenorul Robert Nagy, baritonul Iordache Basalic, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia şi Corul de Copii Radio, dirijor Voicu Popescu.

Istoria celebră a cantatei "Carmina Burana" începe printr-o întâmplare aparent banală: descoperirea, de către compozitorul Carl Orff, într-un catalog de anticariat, a unei lucrări cu texte medievale.

Carl Orff s-a simţit atras de titlu şi, după ce a obţinut volumul, a realizat, pornind de la o selecţie a cântecelor şi versurilor cuprinse în volum, capodopera vieţii sale. De la prima sa audiţie (8 iunie 1837, Frankfurt am Main) şi până în prezent, "Carmina Burana" se bucură de o celebritate fără precedent. Explicaţia vine din forţa de comunicare a partiturii şi din efectul extrem de puternic şi plăcut obsesiv al celor mai cunoscute pasaje ale sale.

Invitata specială a serii de deschidere a stagiunii este pianista de talie internaţională Luiza Borac, ca solistă a "Concertului în do major pentru pian şi orchestră" de Mozart.

Conceput în anul 1785, "Concertul nr. 21 în do major pentru pian şi orchestră" de Mozart a cucerit o imensă popularitate în rândul publicului, datorită mişcării sale lente, care sugerează atmosfera unei perioade deja înclinate spre romantism. Pentru publicul român, lucrarea înseamnă şi una dintre capodoperele interpretative ale marelui pianist Dinu Lipatti.

Noul dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio este, începând din această stagiune, tânărul şi carismaticul Tiberiu Soare, cunoscut deja publicului pentru numeroasele concerte, spectacole de operă şi balet dirijate în întreaga ţară, la Sala Radio şi pe scena Operei Naţionale Bucureşti.Biletele pentru concert sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

sursa:http://www.adevarul.ro