„Călătoria Novei” - aplicație AR destinată copiilor lansată de  Muzeul Hărților

„Călătoria Novei” - aplicație AR destinată copiilor lansată de Muzeul Hărților

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 29 mai 2024

Din data de 1 iunie 2024, Muzeul Hărților vă invită să descoperiți aplicația AR Călătoria Novei/Nova's Quest, destinată copiilor de 10-14 ani și publicului tânăr, pasionat de tehnologie.

Această aplicație de tip edutainment propune o experiență interactivă, deopotrivă amuzantă și educativă, ce creează conexiuni între diferite elemente din programa școlară și patrimoniul expus, fiind astfel o premieră absolută în lumea muzeală românească, informează un comunicat al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV).

Călătoria Novei/Nova's Quest fost dezvoltată de Muzeul Hărților și Augmented Space Agency prin intermediul DOORS — Digital Incubator for Museums, un proiect derulat de un consorțiu european format din Ars Electronica, MUSEUM BOOSTER și ECSITE și finanțat prin programul Horizon 2020 al Uniunii Europene. 

Aplicația este gratuită, disponibilă în App Store și Play Store și se poate descărca pe telefoane smart și tablete.

În aplicație o veți cunoaște pe Nova, o călătoare interstelară, care vine din viitor prin intermediul tehnologiei de realitate augmentată (AR). Blocată într-o buclă spațio-temporală, ea are nevoie de ajutorul copiilor care vizitează Muzeul Hărților; aceștia trebuie să identifice indiciile de pe hărți și să rezolve o serie de provocări, folosindu-se de cunoștințele de geografie, istorie și științele naturii. În acest fel, portalul este deblocat și Nova poate călători spre casă.

Aplicația s-a născut din dorința noastră de a îmbunătăți valoarea educativă a Muzeului Hărților, de a crește interactivitatea vizitei și de a-l transforma într-o resursă valoroasă pentru profesori, părinți și elevi. Prin includerea unor informații din programele școlare, ne propunem să oferim o experiență educativă inedită, care să completeze predarea de la clasă. Obiectivul final este să-i ajutăm pe tinerii vizitatori să înțeleagă mai bine informațiile primite la școală, într-o manieră în care jocul devine parte din învățare. În acest sens, acest produs este o premieră absolută în lumea muzeală românească, care contribuie la diminuarea distanței dintre educația muzeală și educația formală, promovând în același timp colecția muzeului.

„Tot mai puțini tineri vizitează muzee și tot mai mulți consideră că ceea ce învață la școală este plictisitor și neinteresant. Lipsa unei legături consistente între muzeu și școală, între educația culturală și educația formală, a reprezentat o preocupare constantă pentru managementul Muzeului Hărților. Astfel, oportunitatea oferită prin programul Horizon 2020 a venit în întâmpinarea nevoilor noastre și ne-a oferit posibilitatea de a realiza un produs unic pentru publicul nostru,  pornind de la dezideratele muzeului, ale școlii și, nu în ultimul rând, ale copiilor. Mă bucur că, în ciuda diverselor obstacole pe care echipa le-a întâmpinat pe parcursul implementării, Călătoria Novei/Nova's Quest este o aplicație ce reușește să aducă zâmbet și interes pe fețele tinerilor noștri vizitatori”, declară, în comunicatul citat, Cristina Toma, manager MNHCV.