Expoziția de fotografie „Bucureștiul sec. XIX prin ochii fotografului ceh Franz Duschek”

Bucureștiul secolului XIX, văzut de fotograful ceh Franz Duschek

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 2 septembrie 2024

Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Ambasada României în Republica Cehă și Praga 6, anunță deschiderea expoziției de fotografie „Bucureștiul sec. XIX prin ochii fotografului ceh Franz Duschek” / „Bukurešt 19. století objektivem českého fotografa Franz Duschek”, la Praga.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 4 septembrie 2024, la ora 14.30, în Galeria Písecká brána din Praga (K Brusce 5/208, 160 00, Praha 6 - Hradčany), Republica Cehă, și va reuni reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, precum și invitați de onoare din mediul cultural ceh și român, informează un comunicat al Muzeul Municipiului București.

Accesul la vernisaj este gratuit în baza înscrierii nominale prealabile prin email la adresa praga@mae.ro, cu confirmare.

Fotografiile realizate de Franz Duschek, un remarcabil fotograf ceh care a trăit și lucrat în București între anii 1862 și 1883, oferă o privire unică asupra transformărilor sociale și urbane ale Bucureștiului secolului XIX. Duschek a surprins cu măiestrie detalii arhitecturale, portrete ale clasei de mijloc și cadre ale vieții cotidiene dintr-un oraș aflat la intersecția influențelor otomane și europene.

Expoziția își propune să cartografieze geografiile umane ale Bucureștiului din perioada 1867-1883, dezvăluind prin fotografii detalii ale unei societăți în schimbare, aflată în plin proces de modernizare. Duschek a fost nu doar un portretist de studio, ci și un observator atent al orașului, căutând unghiuri prielnice pentru a surprinde atmosfera vieții urbane.

Expoziția va putea fi vizitată în Galeria Písecká brána din Praga, în perioada 4-22 septembrie 2024. Aflați mai multe detalii accesând acest link.