"Bucureştiul marilor epidemii"  o nouă conferinţă la Palatul Şuţu jpeg

"Bucureştiul marilor epidemii"- o nouă conferinţă la Palatul Şuţu

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 15 octombrie 2015

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită joi, 15 octombrie, începând cu orele 19:00, la conferinţa „Bucureştii marilor epidemii”. Acum 200 de ani, ca orice capitală europeană respectabilă, Bucureştiul a fost afectat de ciuma bubonică. 

Dacă Bătălia Naţiunilor de la Leipzig, soldată cu victoria decisivă a coaliţei internaţionale (16-19 octombrie 1813), Napoleon s-a văzut obligat să se retragă în Franţa, în schimb, la Bucureşti, Caragea a trebuit sa asiste neputincios la decimarea unei capitale pe care abia o luase în primire la sfârşitul anului 1812. Teribila molimă a rămas de-atunci cunoscută drept „ciuma lui Caragea”. Alte două masive epidemii de holeră vor teroriza apoi urbea bucureşeteană, cea din 1831 şi 1844.

Conferinţa va fi susţinută de profesorul universitar Octavian Buda. Acesta este licenţiat al Facultăţii de Medicină a Universităţii „Carol Davila” Bucureşti (1992) precum şi al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti (1997).Doctor în ştiinţe medicale. Este profesor universitar-Facultatea de Medicină a Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, catedra de Istoria Medicinei. Vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei. Este titularul cursului de Patografie Culturală. Filozofie şi Psihiatrie al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti. Medic primar psihiatru în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti. Din 1993, redactor coordonator al Revistei de Medicină Legală, fondată în 1936 de Nicolae Minovici. Studii de istoria medicinei, psihiatrie şi psihanaliză judiciară, antropologie psihiatrică şi culturală, bioetică. Articole consacrate filozofiei lui Karl Jaspers şi Emil Cioran în revistele Krisis şi Observatorul Cultural. A publicat studii şi recenzii pe teme de istoria medicinei în revistele Viaţa Medicală, Dilemateca, Cuvântul, Cultura, Istorie şi Civilizaţie, Astra.