Bucureşti, bulevardul Dacia 77 jpeg

Bucureşti, bulevardul Dacia 77

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 5 octombrie 2016

Editura Humanitas pregătește publicarea volumului Bucureşti, bulevardul Dacia 77, de Richard Edwards,  o istorie a clădirii care găzduiește, de 80 de ani, Institutul Francez din București. 

În 23 ianuarie 1936, la cererea unui grup de intelectuali şi diplomaţi francezi şi români, Franţa cumpără casa Olănescu pentru a înfiinţa un Institut de Studii Superioare. Ea avea să treacă în curând prin vremuri grele:sunt anii celui de-al Doilea Război Mondial şi cei ai dictaturii comuniste. Cu toate acestea, 80 de ani mai târziu, la numărul 77 de pe bulevardul Dacia, ea este încă sediul Institutului Francez din Bucureşti.

Încercând să-i reconstituie istoria, Richard Edwards cercetează „memoria locului“, la Bucureşti şi la Nantes, la Paris şi la Berlin, dezvăluind amintiri, secrete, bucurii şi uneori temeri. În această înstărită casă boierească, a cărei organizare interioară se va modifica mereu de-a lungul deceniilor, redesenându-şi neîncetat până şi planurile, cronicile şi portretele dau viaţă unei istorii franco-române, istoria prieteniei dintre două ţări.

„Clădirea de pe bulevardul Dacia 77, ocupată de Institutul Francez din București (numele actual) din 1936, ascunde un suflet puternic, vieți nenumărate, peripeții deseori tumultuoase, pe măsura evenimentelor care ritmează istoria celor două țări. Înscris în spațiul urban al Bucureștiului, imobilul de la numărul 77 ne duce cu sine în istorie.” (Richard Edwards)

01 18 jpg jpeg