image

Bucharest International Film Festival invit─â cinea╚Ötii rom├óni s─â ├«╚Öi ├«nscrie produc╚Ťiile la sec╚Ťiunea Film Rom├ónesc

Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv ╚Öi singurul festival de film din Bucure╚Öti cu o competi╚Ťie interna╚Ťional─â dedicat─â lungmetrajului. Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2021.

Cinea╚Ötii rom├óni sunt invita╚Ťi s─â se ├«nscrie ├«n sec╚Ťiunea Film rom├ónesc a festivalului. Informa╚Ťiile pentru ├«nscriere se g─âsesc pe www.biff.com.ro. BIFF dore╚Öte s─â l─ârgeasc─â sec╚Ťiunea dedicat─â filmului rom├ónesc ╚Öi s─â prezinte publicului bucure╚Ötean si invitatilor str─âini c├ót mai multe filme autohtone.

ÔÇ×Omagiu UcrainaÔÇŁ la BIFF ÔÇ×Opri╚Ťi r─âzboiulÔÇŁ! ÔÇ×Stop the warÔÇŁ!

Bucharest International Film Festival, edi╚Ťia a XVIII-a, va prezenta 3 filme de lungmetraj ╚Öi 5 filme de scurtmetraj reprezentative pentru cinematograful ucrainian contemporan, ├«n perioada cea mai neagr─â a istoriei europene de la al II-lea R─âzboi Mondial ├«ncoace.

Invitat de onoare al BIFF si pre╚Öedintele juriului interna╚Ťional al celei de a XVIII-a edi╚Ťie este regizorul ╚Öi scenaristul ucrainian, Valentyn Vasyanovych, c├ó╚Ötig─âtor al mai multor premii interna╚Ťionale, printre care ╚Öi Orizzonti Award pentru cel mai bun film la festivalul de la Vene╚Ťia 

image

Valentyn Vasyanovych este activist ╚Öi lupt─âtor pentru drepturile omului ast─âzi, ├«n prima linie a frontului ├«n Ucraina. La ├«nceputul invaziei ruse din Ucraina Valentyn Vasyanovych a ales s─â documenteze atrocit─â╚Ťile armatei ruse din ora╚Öul distrus Irpin de l├óng─â Kiev.

El este cineastul reprezentat al Ucrainiei, iar prezen╚Ťa sa la festival este un act ce subliniaz─â cel mai frumos aspect al lumii ├«n care tr─âim, ├«n special ├«n prezentul incert: arta ne une╚Öte.

Filmele pe care cineastul ucrainean le va prezenta la Bucharest International Film Festival sunt: ÔÇ×ReflectionÔÇŁ, ÔÇ×AtlantisÔÇŁ, ÔÇ×Black LevelÔÇŁ, filme nominalizate de Ukraina la premiile Oscar pentru film strain. Filmele sale despre tragedie ╚Öi singur─âtate au un mesaj comun care ne ├«mpinge c─âtre speran╚Ťa de a rec├ó╚Ötiga bucuria de a tr─âi. Pacea va triumfa, iar ├«n r─âzboi nu exist─â c├ó╚Ötig─âtori. Aceste filme au c├ó╚Ötigat premii ╚Öi nominaliz─âri la Festivalul Interna╚Ťional din Toronto, Festivalul Interna╚Ťional de Film Odesa, festivalul de la Vene╚Ťia ╚Öi multe altele.

image
image
image

P─âdurea Katyn, ├«n regia lui Andrzej Wayda, este un alt film ce va fi proiectat in cadrul sectiunii ÔÇ×Omagiu UcrainaÔÇŁ. ÔÇ×KatynÔÇŁ va fi prezentat in memoria celor uci╚Öi ├«n masacrele de la Katyn si ÔÇŁBuceaÔÇŁ. Masacrul de la Katyn, unde a fost executat tatal regizorului Andrzej Wayda, a avut loc ├«n timpul celui de-al doilea R─âzboi Mondial. Nici atunci armata rus─â nu ╚Öi-a asumat aceasta crima de razboi ╚Öi a ├«ncercat s─â ascund─â aceste fapte.

Asteptam inscrierile cineastilor romani pe pagina oficiala a festivalului www.biff.com.ro.