Bucharest Art Week @Curtea Veche jpeg

Bucharest Art Week @Curtea Veche

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 29 septembrie 2014

Ziua de 1 octombrie îi reunește la Muzeul „Palatul Voievodal-Curtea Veche” pe Cristi Gaspar, Raluca Ghideanu, Grupul FocAR (Alina Tudor, Răzvan Neagoe), Lucian Muntean, Christian Paraschiv, Justinian Scărlătescu și Maria Pop Timaru în expoziția de grup ”Solitar Urban”, curator Adina Niculae.

Din 26 septembrie 2014, Bucureștiul va deveni pentru o săptămână gazda unei ample manifestări internaționale de artă contemporană din România. Bucharest Art Week (BAW) își propune să așeze România pe harta europeană a țărilor unde astfel de evenimente reprezintă deja o tradiție, și totodată să se diferențieze de acestea printr-o abordare neconvențională, cu caracter local, focus pe audiență generală, artă în spațiul public și proiecte cu impact social.

Bucharest Art Week debutează la Foișorul de Foc cu expoziția colectivă ”Inner Fire, a Matter of Limits” / ”Arderea interioară, o chestiune de limite”, expoziție-concept curatoriată de Nona Șerbănescu și care reunește 29 de artiști, printre care Aitch, Ana Asavei Pietraru, Alexandra Baciu, Buzu, Otilia Cadar &Liviu Coman, Ana Chiorean, Marina Cristea, Cuzina, Amalia Dulhan, Teofana Filip, Melinda Kádár &Andrei Curta, Liviu Mihai, Mihaela Magopat, George Moscal, Ada Muntean, Maia Ștefana Oprea, Marina Oprea, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș, Ana Petrovici, Maria Raducanu, Valentin Soare, Ioana Sisea, Ioana Ursa, Mihai Topescu, Romana Topescu și Adriana Vasile. Expoziția se va deschide pe 26 septembrie cu un eveniment amplu desfășurat între ora 17.00 și 22.00 marcat de un maratonul-performance de sunet și muzică live semnat in full frame by Fierbințeanu.

La Carol 53 demarează sâmbătă-27 septembrie – ”BITUM”, o expoziție de grafică, pictură și instalație în format "artist run space" manifestat de către un grup de tineri artiști, Răzvan Anghelache, Alexandra Baciu, Bianca Ioniță și Daniela Vîrlan, având ca invitat special Asociația Parada România documentată fotografic de către artistul francez Gabriel Loisy, în timp ce la Galeria IX va fi deschisă expoziția de fotografie ”Bucharest Today” semnată de artistul fotograf japonez Tomoaki Minoda. Ziua va fi încheiată la Home Mătăsari cu prima expoziție personală de pictură a artistului Adrian Dică denumită “Marele tomberon”. De asemenea, Home Mătăsari va fi gazda unei lucrări colaborative realizată de 15 artiști din întreaga țară în cadrul festivalului 18+de la Cluj.

Din dorința de a înlesni accesul la arta contemporană pentru un număr cât mai mare de persoane a luat naștere Artă la peron, un proiect de promovare a artei în medii atipice. Astfel, la Gara de Nord vor rula timp de 5 zile, din 28 septembrie, lucrări de artă video semnate de artiști importanți ai domeniului:Daniel Petru Ionescu [Ro.] ”The Line”, Maia Ștefana Oprea Lining [Ro.], Dijana Tomik Radevska [Macedonia], "Drama of Gesture" &Insomnia, Dimitris Palade [Grecia] ”Fringe Dance” și alții.

Biblioteca Națională va găzdui luni, 29 septembrie, ora 17.00 un preview al expozitiei ” Istoria prin ochii celor care au trăit-o:martori și mărturii” organizată de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel” în colaborare cu Universitatea de Arte București și Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane. Expoziția va reuni o selecție de lucrări de pictură și gravură realizate pe tema Holocaustului de către studenți ai Facultății de Arte Plastice din București, clasa lector Anca Boieriu, un spectacol de dans contemporan coordonat de performerul Relu Dobrin ce pune în discuție rolul martorului în contextul evenimentelor trecute și obiecte personale ale victimelor Holocaustului din iunie 1941, obiecte găsite în 2010, în groapa comună din pădurea Vulturi, Popricani, județul Iași, în urma investigațiilor arheologice coordonate de către Institutul „Elie Wiesel”. Vernisajul va avea loc oficial pe data de 8 octombrie, iar lucrările vor putea fi vizionate până pe 17 octombrie, perioadă în care sunt programate și alte acțiuni culturale derulate de către Institut. Expoziția va putea fi vizitată în programul de lucru al Bibliotecii Naționale, pe toată perioada, 29 septembrie-17 octombrie 2014.

Unul dintre cele mai ofertante evenimente ale săptămânii este și expoziția internațională "Balkan Mood: focus Macedonia", eveniment ce are loc la inițiativa unor tineri artiști din România:Alexandra Baciu, Anca Brânzaș, Alexandra Pașca, Răzvan Anghelache, Florina Niță, ce prezintă pe scena artistică bucureșteană un grup de artiști macedoneni:Srdjan Micic, Orhan Kamilov, Dijana Tomik Radevska, Marina Leskova, Stefan Jakimovski, Sotir Hadji Nikolov, într-un demers de reactivare a valențelor comune. Expoziția va avea loc tot în incinta Bibliotecii Naționale și va fi deschisă începând cu 30 septembrie.

Ziua de 1 octombrie îi reunește la Muzeul „Palatul Voievodal-Curtea Veche” pe Cristi Gaspar, Raluca Ghideanu, Grupul FocAR (Alina Tudor, Răzvan Neagoe), Lucian Muntean, Christian Paraschiv, Justinian Scărlătescu și Maria Pop Timaru în expoziția de grup ”Solitar Urban”, curator Adina Niculae.Pe 2 octombrie, la Galeria Occidentului publicul va participa la un dublu vernisaj:expoziția de pictură “Refacerea fragmentului” semnată de Matei Enric și expoziția de design de bijuterie contemporană “Musicals” de Alexandru Burlacu.Săptămâna va culmina cu o petrecere pe 4 octombrie la spațiul alternativ Dianei 4, eveniment care va însoți vernisajul ”Ghost Host” al artistului Alex Baciu.Ca o noutate în peisajul cultural-artistic românesc, Bucharest Art Week debutează cu un program prietenos de tururi ghidate pentru toți cei care doresc o experiență plenară a vizitării expozițiilor de artă, dar și a unor ateliere aparținând unora dintre cei mai prezenți artiști ai momentului. Din programul BAW nu vor lipsi nici seriile de dezbateri – artist talks.Bucharest Art Week va cuprinde și o serie de manifestări și proiecte de artă contemporană desfășurate în spațiul public bucureștean și semnate de artiștii Delia Maxim, Paul Popa, Matei Ulmeanu, Julien Britnic, Roxana Gatej, Sabin Gârea, Adrian Dica și Grupul artistic EGG NO EGO (Valentina Chiriţa, Ana Barbu, Mina Barbu).Programul și lista completă a artiștilor pot fi consultate pe site-ul oficial:www.BucharestArtWeek.eu