British Documentary 2015 jpeg

British Documentary 2015

Cele mai bune documentare britanice vor putea fi vizionate la cea de-a ╚Öasea edi╚Ťie a British Documentary.├Än data de 5 octombrie 2015, ora 19.00, se d─â startul celei de-a ╚Öasea edi╚Ťii a "British Documentary".

Proiectul, organizat de British Council, include 10 proiec╚Ťii s─âpt─âm├ónale care vor avea loc ├«n perioada 5 octombrie ÔÇô 14 decembrie, ├«n zilele de luni, ├«ncep├ónd cu ora 19.00, la Muzeul Na┼úional al ┼ó─âranului Rom├ón, ├«n Studioul ÔÇ×Horia BerneaÔÇŁ. Filmele sunt subtitrate ├«n limba rom├ón─â, iar intrarea este liber─â, ├«n limita locurilor disponibile.

PROGRAM

5 octombrie 

19:00-ÔÇ×├Än c─âutarea lui Sugar ManÔÇŁ (Searching for Sugar Man)

12 octombrie

19:00-ÔÇ×Lucian Freud:tabloul unei vie╚ŤiÔÇŁ (Lucian Freud:Painted Life)

19 octombrie

19:00-ÔÇ×ImpostorulÔÇŁ (The Imposter)

2 noiembrie 

19:00-ÔÇ×Metroul londonez:o istorie necunoscut─âÔÇŁ (The Tube:An Underground History)

16 noiembrie

19:00-ÔÇ×Bucuria logiciiÔÇŁ (The Joy of Logic)

23 noiembrie 

19:00-ÔÇ×Tolstoi-o via╚Ť─â tulbur─âtoareÔÇŁ (The Trouble with Tolstoi)

30 noiembrie

19:00-ÔÇ×╚ścoala ultimei ╚ÖanseÔÇŁ (Last Chance School)

7 decembrie 

19:00-ÔÇ×Libertatea de a promova uraÔÇŁ (Close-up:Freedom to Broadcast Hate)

14 decembrie 

19:00-ÔÇ×David Bowie-cinci aniÔÇŁ (David Bowie-Five Years)

Selec╚Ťia filmelor ÔÇ×BRITISH DOCUMENTARYÔÇŁ, Edi╚Ťia a VI-a, 2015

Searching for Sugar Man/ În căutarea lui Sugar Man

2012, R. Malik Bendjelloul, 86 min. 

Acest documentar, c├ó┼čtig─âtor a numeroase premii, urm─âre╚Öte povestea extraordinar─â a personajului Rodriguez, un muzician misterios al anilor ÔÇÖ70.

ÔÇ×├Än c─âutarea lui Sugar ManÔÇŁ este un documentar care detaliaz─â eforturile a doi fani din Cape Town, la sf├ór╚Öitul anilor ÔÇÖ90, Stephen ÔÇ×SugarÔÇŁ Segerman ╚Öi Craig Bartholomew Strydom, porni╚Ťi ├«n c─âutarea adev─ârului despre moartea muzicianului american Sixto Rodriguez. Cercet─ârile lor dezv─âluie o poveste de-a dreptul extraordinar─â, mult chiar ╚Öi peste miturile care existau ├«n jurul artistului cunoscut drept Rodriguez.

Documentarul este c├ó╚Ötig─âtorul a 43 de premii, printre care un premiu al Academiei ╚Öi un BAFTA la categoria ÔÇ×Cel mai bun documentarÔÇŁ ├«n 2013 ╚Öi a avut 26 de nominaliz─âri.

Lucian Freud:Painted Life/Lucian Freud:tabloul unei vie╚Ťi

2012, Randall Wright, 90 min

Acest documentar urm─âre╚Öte cariera artistic─â a celebrului Lucian Freud, de la anii boemi ai ├«nceputului de carier─â ├«n Londra anilor 1950 ╚Öi 1960, p├ón─â la recunoa╚Öterea interna╚Ťional─â de care s-a bucurat mai t├órziu ├«n via╚Ť─â. Documentarul ├«l portretizeaz─â pe Freud lucr├ónd la ultima sa pictur─â, ├«n vreme ce familia ╚Öi prietenii, printre care ╚Öi David Hockney ╚Öi Andrew Parker Bowles, spun povestea unui om complex, care ╚Öi-a dedicat via╚Ťa portretelor, ├«ntr-o vreme ├«n care despre pictur─â ÔÇô ╚Öi cu at├ót mai mult despre pictura figurativ─â ÔÇô se spunea c─â murise. Documentarul ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â modul ├«n care Freud s-a ╚Ťinut departe de mi╚Öc─ârile de mas─â, devenind celebru abia la maturitate. A respins curentele artistice de la vremea respectiv─â, r─âm├ón├ónd fidel artei figurative, explor├ónd portretele, nudul ├«n special, pe care l-a studiat cu o ├«nd├órjire de ne├«ntrecut, ceea ce a dus la unele dintre cele mai importante lucr─âri din vremurile noastre. Povestirile ÔÇô despre cum a dat foc ┼čcolii de art─â, despre cum paria milioane la fiecare curs─â de cai sau cum bagajul s─âu pentru c─âl─âtoria la New York a constat ├«ntr-o c─âma╚Ö─â ├«ntr-o valiz─â ÔÇô, ce contureaz─â acest profil extraordinar, sunt ÔÇ×altcevaÔÇŁ. Acest documentar este at├ót o biografie complet─â, c├ót ╚Öi o incursiune gr─âitoare ├«n drumul crea╚Ťiei artistice, gra╚Ťie ╚Öi coloanei sonore care acompaniaz─â documentarul, apar╚Ťin├ónd lui John Harle.

The Imposter/Impostorul

2012, R. Bart Layton, 99 min.

Un adolescent de 13 ani dispare din casa sa din Texas. Trei ani și jumătate mai târziu este găsit în Spania, unde povestește despre cum a fost răpit și torturat.

Familia sa este extrem de ├«nc├óntat─â s─â ├«l aduc─â ├«napoi acas─â. ├Äns─â lucrurile nu sunt ceea ce par. Fizionomia sa este ├«n mod evident schimbat─â ╚Öi are o pronun╚Ťie ciudat─â. De ce nu reu╚Öe╚Öte familia s─â vad─â aceste nepotriviri? C├ónd un anchetator ├«ncepe s─â pun─â o serie de ├«ntreb─âri aceast─â poveste real─â ia o turnur─â ╚Öi mai stranie.

Câștigător a 13 premii, printre care și un premiu BAFTA pentru Debut extraordinar și 27 de nominalizări.

The Tube:An Underground History/Metroul londonez:o istorie necunoscut─â

2013, R. James House, 58 min.

Metroul din Londra are 150 de ani. Prima re╚Ťea de metrou din lume ├«╚Öi s─ârb─âtore╚Öte aniversarea prin glorificarea propriei istorii, trimi╚Ť├ónd un tren cu abur ├«napoi, pe ┼čine, ╚Öi preg─âtindu-se pentru o vizit─â regal─â. Documentarul ne vorbe╚Öte despre povestea metroului prin ochii celor care lucreaz─â ├«n administrarea sa. Supraveghetorul sta╚Ťiei Farringdon, Ian MacPherson, ne dezv─âluie c├óteva lucruri despre acest punct de oprire ÔÇô terminalul original, contruit ├«n 1860, amintindu-╚Öi apoi de zilele negre din King Cross ├«n anii 1980. Conductorul de pe linia Piccadilly, Dylan Glenister explic─â de ce fiecare sta╚Ťie edwardian─â de pe linia sa are un placaj unic ╚Öi cum, ├«n anii 1930, construc╚Ťia de sta╚Ťii noi a dus la extinderea grani╚Ťelor Londrei. Mike Ashworth, ╚śeful Departamentului de Design ╚Öi Patrimoniu, vorbe╚Öte despre predecesorul s─âu, pionier al brandingului ├«n anii 1920, iar Steve Parkinson, asistent de rela╚Ťii cu publicul, vorbe╚Öte despre noul val de recrut─âri care a avut loc ├«n Caraibe ├«n anii 1950. Av├ónd acces privilegiat la sta╚Ťiile ie╚Öite din uz ╚Öi la materiale rare de arhiv─â, documentarul ne prezint─â istoria secret─â a metroului, dezv─âluind de ce a fost construit de fapt ╚Öi cum a contribuit la modelarea Londrei.

The Joy of Logic/Bucuria logicii

2013, R. Catherine Gale, 59 min. 

O c─âl─âtorie destoinic─â ╚Öi deschiz─âtoare de noi perspective, al─âturi de informaticianul Dave Cliff ÔÇô astfel se prezint─â documentarul ÔÇ×Bucuria logiciiÔÇŁ, un adev─ârat roller-coaster ce trece prin filozofie, matematic─â, ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi tehnologie, pentru a ajunge ├«n final la destina╚Ťia numit─â logic─â.

Acest film ne conduce de la Artistotel la Alice ├«n ╚Üara Minunilor, de la science-fiction la supercomputere, pentru a spune povestea fascinant─â a g─âsirii certitudinii ╚Öi a fundamentelor ra╚Ťiunii. Dave Cliff, profesor de informatic─â la Universitatea din Britsol nu este, nici pe departe, un teoretician abstract. ├Än urm─â cu 15 ani, el a combinat logica cu un pic de matematic─â pentru a scrie unul dintre primele programe care a dep─â╚Öit capacitatea uman─â ├«n tranzac╚Ťionarea ac╚Ťiunilor la burs─â. Cu ajutorul asisten╚Ťilor ├«n v├órst─â de 25 de ani, profesorul Cliff creeaz─â, pentru prima dat─â un computer alc─âtuit exclusiv din copii, care se bazeaz─â strict pe logic─â. ├Äi vom ├«nt├ólni pe unii dintre cei mai inteligen┼úi copii, afla╚Ťi ├«n competi╚Ťie la Olimpiada Interna╚Ťinal─â de Informatic─â de la Brisbane, ├«n Australia.

The Trouble With Tolstoy/Tolstoi

2011, R. Rupert Edwards, 60 min. x 2

├Än acest documentar alc─âtuit din dou─â p─âr╚Ťi, realizat, cu ocazia s─ârb─âtoririi ÔÇ×Anului c─âr╚ŤilorÔÇŁ, de c─âtre BBC, Alan Yentob examineaz─â atent via╚Ťa ╚Öi moravurile din vremea celebrului scriitor rus Lev Tolstoi. Filmul dez─âluie caracterul dificil, nelini╚Ötit ╚Öi genial al unui om cu un mare apetit pentru a cauza probleme at├ót lui ╚Öi familiei sale, c├ót ╚Öi ├«ntregii lumi din jurul s─âu.

Last Chance School/╚ścoala ultimei ╚Öanse

2014, R. Marc Williamson, 58 min.

├Än fiecare an, mai bine de 5000 de copii sunt exclu╚Öi din sistemul educa╚Ťional din Marea Britanie, ╚Öi mai pu╚Ťin de 60 dintre ei studiaz─â la Muntham House School:o ╚Öcoal─â internat special─â pentru b─âie╚Ťi cu dificult─â╚Ťi emo╚Ťionale ╚Öi probleme de comportament. Mul╚Ťi dintre elevii ╚Öcolii Muntham House au fost exmatricula╚Ťi din cauza unui comportament violent ╚Öi distrug─âtor. ├Äns─â profesorii dedica╚Ťi, afla╚Ťi sub ├«ndrumarea carismaticului director Richard Boyle, sunt hot─âr├ó╚Ťi s─â g─âseasc─â acel lucru care ├«l va face pe fiecare elev ├«n parte s─â vrea s─â ├«╚Öi schimbe via╚Ťa cu totul. ╚ścoala este cunoscut─â drept una dintre cele mai bune institu╚Ťii de profil, iar unul dintre scopurile sale este s─â ÔÇ×le ofere b─âie╚Ťilor o experien╚Ť─â frumoas─âÔÇŁ, lucr├ónd cu o echip─â extins─â de profesori, terapeu╚Ťi ╚Öi lucr─âtori sociali.

C├ó╚Ötig─âtor la categoria CTVC ÔÇô Best Newcomer Documentary, la Festivalul Grierson, ├«n 2014.

Close Up:Freedom to Broadcast Hate/Libertatea de a promova ura

2014, R. Sam Farmar &Omar Razek, 47 min.

Pe m─âsur─â ce Orientul Mijlociu continu─â s─â se scindeze din pricina r─âzboiului, a violen╚Ťelor sectante ╚Öi a ├«n─âbu╚Öirilor s├óngeroase ale revoltelor arabe, BBC Arabic investigheaz─â canalele de televiziune care promoveaz─â nestingherit ura colectiv─â.

Odat─â cu ├«nceputul ÔÇ×Prim─âverii arabeÔÇŁ ├«n 2011, Orientul Mijlociu a cunoscut proliferarea unor noi canale de televiziune dispuse s─â propov─âduiasc─â mesaje cu caracter politic ╚Öi religios publicului dornic s─â aud─â lucruri care, ├«nainte de toate aceste evenimente, nu puteau fi men╚Ťionate. ├Än acest documentar, BBC Arabic analizeaz─â ├«ndeaproape aceste canale ╚Öi impactul lor ├«n societate.

David Bowie-Five Years/David Bowie ÔÇô cinci ani

2013, R. Francis Whately, 90 min.

Documentarul regizat de Francis Whately se concentreaz─â asupra celor mai reprezentativi cinci ani care marcheaz─â transform─ârile emblematice din cariera lui Bowie ╚Öi care l-au transformat ├«ntr-o adev─ârat─â adev─ârat─â institu╚Ťie ├«n industria muzicii. ÔÇ×Cinci aniÔÇŁ urm─âre╚Öte evolu╚Ťia lui Bowie de la ÔÇ×Ziggy StardustÔÇŁ la starul de muzic─â soul din ÔÇ×Young AmericanÔÇŁ, ajung├ónd p├ón─â la ÔÇ×Thin White DukeÔÇŁ printr-o serie de materiale de arhiv─â din colec╚Ťii din lumea ├«ntreag─â. Documentarul urm─âre╚Öte inclusiv retragerea sa din lumina reflectoarelor, mai ├«nt├ói la Paris ╚Öi apoi la Berlin, dup─â lansarea albumelor extreme de bine cotate de critici-ÔÇ×LowÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×HeroesÔÇŁ, merg├ónd p├ón─â la explorarea triumfului cu ÔÇ×Scary MonstersÔÇŁ ╚Öi succesul global cu ÔÇ×LetÔÇÖs DanceÔÇŁ.

Câștigător al premiului FOCAL la categoria Best Use of Music Performance Footage, în 2014.

afisbitishdocumentarybu2015 jpg jpeg