Biddulph Grange   ┬źperla┬╗ gr─âdinilor victoriene / FOTO jpeg

Biddulph Grange - ┬źperla┬╗ gr─âdinilor victoriene / FOTO

India, Nepal, China, Ecuador, Chile, Japonia, Italia, California, toate se regăsesc sub formă vegetală la Biddulph Grange, una din din cele mai frumoase grădini victoriene din Anglia, vestită în epocă, dar și astăzi, având anual peste 38.000 de mii de vizitatori.

Bidddulph Grange se afl─â ├«n Knypersley, comitatul Stafforshire, se ├«ntind pe o suprafa╚Ť─â de 15 acri ( aproximativ 6,1 ha) ╚Öi sunt amenajate tematic, ademenind turi╚Ötii ├«ntr-o fascinant─â c─âl─âtorie ├«n jurul lumii.

Gr─âdinile Biddulph au fost amenajate ├«n anul 1840 de c─âtre botanistul ╚Öi mo╚Öierul James Bateman (1811-1897), ajutat de so╚Ťia sa, Maria, ╚Öi pictorul peisagist Edward Cooke.

├Än 1871 proprietatea a fost v├óndut─â lui Robert Heath, un industria╚Ö din Stafforshire, care a extins gr─âdinile, dar ├«n 1986 un foc a distrus casa, care au fost transformat─â ├«n spital, noua administra╚Ťie neglij├ónd gr─âdinile, care ╚Öi-au pierdut str─âlucirea de odinioar─â, intr├ónd ├«ntr-un con de umbr─â.

├Äns─â, ├«n 1988 gr─âdinile au fost preluate de National Trust (Asocia╚Ťia Na╚Ťional─â pentru conservarea patrimoniului) care le-a reamenajat ╚Öi recondi╚Ťionat, red├óndu-le prospe╚Ťimea ╚Öi frumuse╚Ťea de alt─âdat─â.

Bateman a fost un spirit ├«ntreprinz─âtor ╚Öi vizionar, investindu-╚Öi averea ob╚Ťinut─â din industria minier─â ├«n achizi╚Ťionarea de plante, ├«n special specii exotice, devenind un pasionat colec╚Ťionar,botanist ╚Öi cultivator de dalii ╚Öi orhidee. A fost prieten cu botanistul David Douglas, care l-a ajutat s─â ob╚Ťin─â ╚Öi apoi s─â ├«nmul╚Ťeasc─â multe din aceste specii: zada aurie ╚Öi ar╚Ťarul japonez, dar mai ales orhideele aduse din Orientul ├Ändep─ârtat ╚Öi America Central─â. Douglas este considerat un ÔÇ×guruÔÇŁ ├«n acest domeniu, ├«ntre 1837-1843 public├ónd peste 10 volume despre orhidee.

Biddulph Grave cuceresc prin exotism, diversitate, ╚Öi culoare, dar mai ales prin eclectism, prin modul ├«n care modelul japonez cu pontoane se ├«mbin─â cu aleile largi din parcela daliilor, printre ele reg─âsindu-se ╚Öi parcul-gr─âdin─â,de inspira╚Ťie francez─â. Una din piesele de referin╚Ť─â r─âm├ón straturile de flori ╚Öi gazon, amenajate sub form─â de terase supraetajare, covoare ├«ntinse de verde ce bucur─â ╚Öi cuceresc ochiul privitorului.

Biddulph Grange 2015 0 jpg jpeg

Foto: Mike Peel / Wikimedia Commons

La prima vedere Biddulph Grange pare un col╚Ť al serenit─â╚Ťii, un refugiu ├«n care po╚Ťi fugi din agita╚Ťia cotidian─â, ├«ns─â la o privire mai atent─â se poate vedea ╚Öi aici triumful tehnicii ╚Öi al revolu╚Ťiei industriale. Progresul epocii victoriene este vizibil mai ales prin ╚Öinele de cale ferat─â care au permis transportul de plante ╚Öi echipamente, conductele cu ap─â cald─â ( av├ónd la baz─â tehnologia aburulu) care au permis irigarea ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea speciilor exotice,dar mai ales prin prin utilizarea sticlei sub forma serelor care au f─âcut posibil─â cultivarea palmierilor ╚Öi a multor alte specii nerezistente la frig. Horticultura a intrat ├«ntr-o nou─â er─â, devenind mai mult o ╚Ötiin╚Ť─â, dec├ót o pasiune.

├Än plin─â er─â darwinist─â, Bateman era un conservator, sus╚Ťinea teoria crea╚Ťionist─â, Dumnezeu fiind cel care a creat toate speciile, at├ót din regnul vegetal, c├ót ╚Öi animal- ferigile, care stau la baza lan╚Ťului trofic vegetal - fiind un exemplu ├«n acest sens. Prin crearea ╚Öi amenajarea Gr─âdinilor Biddulph a vrut s─â ├«nt─âreasc─â aceast─â teorie, fiecare plant─â ╚Öi specie av├ónd rolul ei ├«n univers, folosindu-se de tehnicile de hibridizare ╚Öi altoire pentru a crea specii mai reziste,nu pentru a le modifica forma ╚Öi structura.

Gr─âdinile Biddulph sunt un exemplu viu al arhitecturii peisagistice victoriene, reflec╚Ťie ╚Öi proiec╚Ťie a epocii, loc ├«n care tradi╚Ťia se ├«mbin─â cu modernismul, conservatorismul britanic se ├«mplete╚Öte cu exotismul tropical.

Loc de relaxare, atrac╚Ťie turistic─â, dar mai presus de toate o punte de leg─âtur─â peste timp, care arat─â ca mod miraculos ╚Ötiin╚Ťa, religia ╚Öi tehnica pot convie╚Ťui ├«n mod fericit.

Printre multe alte situri de patrimoniu protejate care există în Anglia și pot fi vizitate, grădinile Biddulph Grange sunt o alegere cum nu se poate mai potrivită. Mai ales într-o zi senină, în care soarele strălucește cu putere iar culorile, în special verdele, par mai vii și mai strălucitoare ca niciodată.

Vezi aici GALERIE FOTO