BBC Symphony Orchestra şi Orchestre Radio France vin la Bucureşti, la Festivalul RadiRo jpeg

BBC Symphony Orchestra şi Orchestre Radio France vin la Bucureşti, la Festivalul RadiRo

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 septembrie 2012

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio RadiRo are loc la Bucureşti, între 23 şi 29 septembrie, şi oferă melomanilor o întâlnire live cu orchestre de prestigiu, precum Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, BBC Symphony Orchestra şi Orchestre Philharmonique de Radio France.

Prima ediţie a Festivalului RadiRo a fost anunţată joi, într-o conferinţă de presă la care au participat dirijorul şi pianistul Christian Zacharias, directorul artistic al festivalului, Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, şi Sorin Oprescu, primar general al Capitalei, instituţii coproducătoare ale evenimentului.

Dirijorul şi pianistul Christian Zacharias a spus că este fericit că i s-a făcut onoarea de a fi director artistic al primei ediţii a Festivalului RadiRo, precizând că activitatea sa profesională este legată atât de orchestrele radio, cât şi de România. În acest sens, Zacharias a spus că a cântat în anii '75-'76 cu Radio Symphony Orchestra Stuttgart, dirijată de Sergiu Celibidache, momentul fiind unul decisiv pentru cariera lui.

Totodată, Christian Zacharias a spus că este optimist în privinţa Festivalului "RadiRo". "Un simbol al optimismului este faptul că începem festivalul cu «Simfonia nr. 9» de Beethoven, care se încheie cu «Odă bucuriei», care este şi imnul Uniunii Europene", a mai spus Zacharias.

Festivalul RadiRo le va oferi melomanilor o întâlnire întâlnire live, în perioada 23-29 septembrie, cu orchestre ce au făcut deja înconjurul lumii pe calea frecvenţelor radio:Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, BBC Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France şi Orchestra Naţională Radio.

Festivalul RadiRo va fi deschis de Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, pe 23 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Palatului. Dirijorul orchestrei va fi chiar Christian Zacharias, dirijorul corului va fi Dan Mihai Goia, iar soliştii vor fi Sibylla Rubens-soprană, Ruxandra Donose-mezzo-soprană, Jörg dürmüller-tenor şi Sebastian Holecek-bas-bariton. Programul va cuprinde:Fr. Schubert-Trei antracte din opera Rosamunda, op. 26 (D 797) şi L. Van Beethoven-"Simfonia nr. 9 în re minor, op. 125".

RadiRo va continua pe 24 septembrie, când Cvartetul cu pian Rivinius va susţine un concert, de la ora 17.00, în Sala "Mihail Jora" a SRR, în timp ce de la ora 19.30, la Sala Palatului, va concerta Orchestra RAI Torino (dirijor-Juraj Valcuha, solist-Alexandru Tomescu).

Festivalul include şi concerte susţinute de Cvartetul "AD Libitum" (pe 25 septembrie, de la ora 17.00, la Sala Radio), de Orchestre Philharmonique de Radio France (pe 26 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Palatului) şi de BBC Symphony Orchestra (pe 28 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Palatului).

Festivalul RadiRo se va închide pe 29 septembrie, cu un concert al BBC Symphony Orchestra (dirijor-Jukka-Pekka Saraste, solist-Dan Grigore), care se va desfăşura de la ora 19.30, la Sala Palatului. Programul include:G. Enescu-"Rapsodia nr. 2 în Re Major, op. 11", S. Rahmaninov-"Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, op. 43" şi D. Şostakovici-"Simfonia nr. 4 în do minor, op. 43".

Sursa:www.adevarul.ro