A╚śA V─éZUT A ZAHARIA  Improviza╚Ťii ├«ntr o lume captiv─â jpeg

A╚śA V─éZUT-A ZAHARIA Improviza╚Ťii ├«ntr-o lume captiv─â

Ambasada Republicii Moldova ├«n Rom├ónia ╚Öi Muzeul Na╚Ťional al ╚Ü─âranului Rom├ón v─â invit─â miercuri, 21 martie 2018, ora 18.30, la Sala Foaier, la vernisajul expozi╚Ťiei de fotografie A╚Öa v─âzut-a Zaharia. Improviza╚Ťii ├«ntr-o lume captiv─â.  

Recent descoperit─â ├«n podul unei case abandonate, la 200 km de Chi╚Öin─âu, arhiva fotografic─â a lui Zaharia Cu╚Önir ne ofer─â ast─âzi ╚Öansa rar─â de a privi via╚Ťa rural─â din Basarabia de dup─â r─âzboi ├«ntr-o manier─â care ocole╚Öte realitatea ├«ngr─âdirilor dictate de propaganda ╚Öi discursul oficiale ale epocii. Expozi╚Ťia este rezultatul unui exerci╚Ťiu curatorial ╚Öi de cercetare interdisciplinar ╚Öi prezint─â ÔÇô ├«n premier─â ├«n Rom├ónia ÔÇô o selec╚Ťie inedit─â din cele peste 4000 de cli╚Öee salvate, aflate ├«n prezent ├«n proces de conservare, digitizare ╚Öi documentare.  

afis Asa vazut a Zaharia jpg jpeg

La 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Regatul Rom├óniei a confirmat printr-un act politic o comunitate de limb─â ╚Öi cultur─â, fiind succedat─â dup─â dou─â decenii de anexarea Basarabiei de c─âtre URSS. Asemenea oric─ârei schimb─âri politice majore, acest moment de ruptur─â a l─âsat spa╚Ťii albe ├«n istoria oficial─â ╚Öi traume ├«n memoria colectiv─â. Dincolo de interpret─ârile propuse de istoricii asupra acelor momente fr─âm├óntate ╚Öi a perioadelor ├«n care Basarabia ╚Öi Rom├ónia au avut evolu╚Ťii separate, avem la ├«ndem├ón─â micro-istoriile, care nuan╚Ťeaz─â ╚Öi dau relief vie╚Ťii sociale de la est de Prut. O astfel de micro-istorie ÔÇô de data aceasta vizual─â ÔÇô este ╚Öi cea a lui Zaharia Cu╚Önir ╚Öi a satelor pe care el le-a fotografiat ├«n anii ÔÇÖ50-ÔÇÖ60. 

Fotograful-╚Ť─âran ╚Öcolit ├«n adolescen╚Ť─â la Ia╚Öi e╚Öueaz─â ├«n ├«ncercarea de a se ├«mpotrivi intr─ârii ├«n colhoz, fiind ├«nchis o vreme, pentru a se refugia mai apoi ├«n fotografie. Cu o arie de cuprindere limitat─â la c├óteva sate, Zaharia Cu╚Önir este un etnograf inocent care ├«nregistreaz─â episoadele s─ârb─âtorii ╚Öi ale copil─âriei, scene casnice sau de convivialitate, ├«ns─â f─âr─â a se opri la ceea ce poate face oricine de╚Ťine un aparat foto. Observa╚Ťia sa aparent t─âcut─â este surprinz─âtoare prin dinamica multora dintre cadre, parc─â impregnate de o stare de film. ├Ändr─âzneala de a construi imaginea prin compozi╚Ťii, straturi ╚Öi rela╚Ťii ├«ntre personaje ╚Öi aparatul foto pare neverosimil─â pentru acea perioad─â, ├«ntr-un sat aflat la marginea URSS, ╚Öi cu at├ót mai mult pentru un s─âtean de r├ónd ÔÇô fierar, zidar, lucr─âtor ├«n colhoz ÔÇô, a c─ârui via╚Ť─â a ├«nso╚Ťit istoria Basarabiei de la apartenen╚Ťa la Imperiul ╚Üarist p├ón─â la c─âderea blocului socialist. Se poate spune f─âr─â nicio ezitare c─â Zaharia Cu╚Önir este noua descoperire din familia inocen╚Ťilor, al─âturi de Costic─â Acsinte ╚Öi Vivian Maier. 

Expozi╚Ťia va putea fi vizitat─â la Sala Foaier, p├ón─â pe 22 aprilie 2018, de mar╚Ťi p├ón─â duminic─â, ├«ntre orele 10 ╚Öi 18. Intrarea este liber─â. 

Cu sprijinul: Ambasada Republicii Moldova ├«n Rom├ónia