Arta și cenzura în comunism jpeg

Arta și cenzura în comunism

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 28 octombrie 2015

În perioada 3-5 noiembrie, Centrul de Studii în Istorie Contemporanăîn parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer Româniaorganizează proiectul Arta și cenzura în comunism, care va cuprinde o serie de evenimente, desfășurate în trei zile separate, dedicate cenzurii în muzică, film și teatru din România comunistă.

Proiectul este deschis de o dezbatere despre cenzura în muzică, programată marți 3 noiembrie, ora 19.00, în Club A. Evenimentul va fi moderat de Sorin Dănescu (ex-Viţa de Vie, ex-Diesel) și îi va avea ca invitați pe Artanu (Adrian Pleșca), Mircea Baniciu și Mihai Godoroja.

Dezbaterea desprecenzura în film este organizată miercuri 4 noiembrie, ora 19.00 la Cinemateca Eforie. Discuția va fi moderată de Mihai Fulger, care îi va avea ca invitați pe Cristian Tudor Popescu, Florin Mihăilescu și Nae Caranfil. În program sunt incluse și proiecții cu fragmente din filmele cenzurate în acea perioadă, în antiteză cu cele care făceau propagandă regimului.

Dezbaterea despre cenzura în teatru este programată joi 5 noiembrie, de la ora 19.00la Teatrul Bulandra, Sala Studio Space (Str. Jean Louis Calderon nr. 76A). Discuția se va concentra pe două spectacole interzise în timpul regimului comunist:„Furtuna” de W. Shakespeare, regia David Esrig (Teatrul Național București) și „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Lucian Pintilie (Teatrul Bulandra). Moderatorul Eugenia Vodă îi va avea ca invitați pe David Esrig, Marin Moraru și Virgil Ogășanu.

De la ora 18.30, în foaierul sălii Studio Spaceva fi vernisată „CenzurART”-expoziție de fotografie a lui Andrei Gîndac, care conține imaginile realizate pentru campania de teasing a proiectului. Vor fi prezenți doi dintre protagoniştii campaniei, Florin Piersic Jr. și Oana Pellea.

Scopul principal al proiectului este acela de a readuce în conștiința publică actuală faptul că, în timpul regimului comunist din România, cenzura s-a manifestat masiv în toate domeniile culturii, ajungând să modifice radical tipul de percepție al spectactorului, precum și atitudinea și receptarea în fața obiectului artistic.

            Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Parteneri:Teatrul Bulandra, Club A, F 64.

Parteneri media:Cinemagia, Cinefan, Cinemarx, Aarc, Historia, Gratuitor, Caligraf, Observator cultural, Yorick, IQads, Asociația pentru promovarea filmului românesc, Radio România Cultural

Parteneri logistici:Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Teatrul de Comedie