Artă românească, la Crossroads of Civilizations Museum din Dubai / FOTO jpeg

Artă românească, la Crossroads of Civilizations Museum din Dubai / FOTO

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 8 aprilie 2022

După ce a găzduit peste 30.000 de evenimente, EXPO 2020 Dubai, „cel mai mare spectacol al lumii”, a avut parte de un final grandios şi şi-a închis porţile la 31 martie, la şase luni de la inaugurare. „Am deschis Expo la răsăritul soarelui – iar ceremonia de închidere a fost la apus. Dar acesta nu este sfârșitul. Este începutul a ceva nou”, a precizat Amna Abulhoul, Expo 2020 Dubai Executive Creative Director. Este şi cazul unei expoziţii anume de la Pavilionul României...

Ultima expoziţie găzduită de Pavilionul României la Expo 2020 Dubai a fost reprezentată de proiectul „Romanian Art and the French Connection“, iniţiat de Oana Ivan Gallery, dar prezenţa artei româneşti in Emiratele Arabe Unite nu s-a sfârşit odată cu închiderea Expo, ci s-a consolidat. 

Bucurându-se de vizita Dr. Saeed Mubarak Kharbash, CEO al Dubai Culture & Arts Authority, precum şi de cea a lui Ahmed Obaid Al Mansoori, fost membru al Consiliului Național Federal al Emiratelor Arabe Unite, consultant strategic şi mare iubitor de artă, Oana Ivan a primit oferta de a continua proiectul „Romanian Art and the French Connection“ la muzeul intitulat sugestiv The Crossroads of Civilizations, situat în cartierul istoric Al Shindagha din Dubai. 

La intersecţia civilizaţiilor

Muzeul este găzduit într-una dintre locuinţele istorice ale Dubaiului şi include aproximativ 27.000 de piese. Scopul său? Evidenţierea patrimoniul comun al Emiratelor. Muzeul este unic prin faptul că include în colecția sa artefacte istorice din Orientul Mijlociu, dar şi lucrări de artă contemporană transfrontalieră, evidenţiindu-se astfel contribuția culturii internaţionale la coexistență și toleranță, mesaje pe care Emiratele Arabe Unite le-au subliniat în ultimii ani și care stau la baza Acordului Abraham.

În această perioadă a Ramadanului (luna în care musulmanii comemorează revelația Coranului și postesc în timpul orelor însorite, ca mijloc de a se apropia de Dumnezeu și de a cultiva autocontrolul, recunoștința și compasiunea), iubitorii de artă din Emiratele Arabe Unite se strâng seara la Muzeul The Crossroads of Civilization pentru a admira piesele din colecţia acestuia. Între ele, şi operele artiştilor români Marcel Guguianu, veritabil reper al vieţii artistice româneşti, şi Alex Marinete, sculptorul de scări către cer.

Vezi aici GALERIE FOTO