image

Art Safari ├«╚Öi deschide public por╚Ťile joi, 12 mai!

Ajuns la a 9-a edi╚Ťie, Art Safari va expune lucr─âri de art─â valoroase de Picasso, Dali, dar ╚Öi art─â de patrimoniu semnat─â de Theodor Aman, valoarea toatl─â a obiectelor de art─â expuse ├«ntre 12 mai ÔÇô 7 august la Art Safari fiind evaluat─â la peste 14 milioane de euro.

Tot ├«n cadrul acestei edi╚Ťii, publicul va avea ╚Öansa s─â vad─â o expozi╚Ťie dedicat─â artistului-fenomen de secol XX ╚Öi creator al primelor construc╚Ťii moderniste din Bucure╚Ötiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expozi╚Ťia celebrei fotografe Barbara Klemm va dezv─âlui fotografii-document cu Germania de Vest ╚Öi de Est ├«nainte de unificare, dar ╚Öi cu Rom├ónia comunist─â; Iar unul dintre starurile artei rom├óne╚Öti contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expozi╚Ťie la Art Safari.

ÔÇ×Ne doream de mult timp s─â lans─âm Art Safari ├«ntr-un format nou, de c├óte 4 zile pe s─âpt─âm├ón─â, de joi p├ón─â duminic─â, vreme de aprox. 2 luni ╚Öi jum─âtate, pentru a permite vizitarea expozi╚Ťiilor ÔÇô pentru organizarea c─ârora se face un mare efort, inclusiv financiar ÔÇô o perioad─â mai lung─â. Chiar dac─â nu reu╚Öim s─â ╚Ťinem expozi╚Ťiile deschise, din ra╚Ťiuni organizatorice ╚Öi de cost, pentru 6 luni, at├ót c├ót trebuie s─â dureze o expozi╚Ťie important─â, ni se pare totu╚Öi un pas ├«nainte durata mai lung─â a acestei edi╚Ťii expozi╚Ťionale. Vom folosi ╚Öi pentru aceast─â edi╚Ťie spa╚Ťiul superbului Palat Dacia-Rom├ónia, optim amplasat ├«n centrul Bucure╚Ötiului pietonal, pe Lipscani, ├«n baza unui parteneriat de 3 ani cu Muzeul Municipiului Bucure╚Öti.  Mul╚Ťumirile speciale pentru organizarea acestei a 9-a edi╚Ťii anuale merg ├«n primul r├ónd c─âtre Ministerul Culturii, ce a tratat pentru prima dat─â Art Safari drept proiect cultural de importan╚Ť─â na╚Ťional─â, dar ╚Öi c─âtre Ambasada Israelului ├«n Rom├ónia, Ambasada Republicii Germane ├«n Rom├ónia ╚Öi Ambasada Regatului Spaniol ├«n Rom├ónia, care ne-au sprijinit ├«n organizarea celor 3 expozi╚Ťii interna╚Ťionale, precum ╚Öi Uniunii Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia, care sus╚Ťine expozi╚Ťia Marcel IancuÔÇŁ, a declarat Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

image
Ioana Ciocan, General Manager Art Safari (foto: Adi Bulboac─â)

Arta expus─â ├«ntre 12 mai ÔÇô 7 august la Art Safari este evaluat─â la peste 14 milioane de euro. Cele mai valoroase lucr─âri din ├«ntregul Pavilion sunt: ÔÇ×Proclamarea UnireiÔÇŁ, autor Theodor Aman (din colec╚Ťia Muzeului Na╚Ťional de Istorie al Rom├óniei), evaluat─â la 350.000 de euro, urmat─â de ÔÇ×Hora de la AninoasaÔÇŁ, autor Theodor Aman (colec╚Ťie privat─â), evaluat─â la 310.000 de euro, ╚Öi lucrarea ÔÇ×AutoportretÔÇŁ semnat─â de Marcel Iancu, care face parte din colec╚Ťia permanent─â a Muzeului Na╚Ťional de Art─â al Rom├óniei ÔÇô evaluat─â la peste 300.000 de euro.

5 pavilioane expozi╚Ťionale cu art─â rom├óneasc─â ╚Öi interna╚Ťional─â

Pavilionul Muzeal ÔÇ×Theodor Aman. Primul artist rom├ón modernÔÇŁ, curatoriat de Elena Olariu, este dedicat primului mare maestru al picturii rom├óne╚Öti. Peste 100 de lucr─âri (pictur─â ╚Öi art─â grafic─â) ├«mprumutate de la muzee din ╚Ťar─â ╚Öi din colec╚Ťii private vor fi expuse ├«n aceast─â sec╚Ťiune. Operele lui Aman surprind stilul de via╚Ť─â al elitei sociale ╚Öi culturale rom├óne╚Öti din secolul XIX, descriind personalit─â╚Ťi ale epocii, evenimente mondene, ├«nt├ómpl─âri istorice sau pur ╚Öi simplu femei frumoase.

ÔÇ×Theodor Aman, unul dintre primii pictori ai na┼úiunii rom├óne, dar ╚őn acela┼či timp profesor ┼či creator de ┼čcoal─â, este o parte din tezaurul patrimonial pe care Muzeul Municipiului Bucure┼čti ╚ől relev─â marelui public, prin aceast├ú expozi┼úie retrospectiv─â, av├ónd sprijinul altor muzee din ┼úar─â ╚Öi colec┼úii particulare. Muzeul Theodor Aman este una dintre pu┼úinele case-atelier de artist p─âstrate ╚őn Bucure┼čti, parte a Muzeului Municipiului Bucure┼čti, ┼či ofer─â variate posibilit─â┼úi de a explora universul artistuluiÔÇŁ, declar─â Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucure╚Öti.

Pavilionul Central ÔÇ×Picasso, Dali & Falla ÔÇô P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ va expune arta grafic─â a lui Pablo Picasso ╚Öi Salvador Dali, realizat─â pentru ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ- magnificul spectacol de balet cu care muzica lui Manuel de Falla ╚Öi-a f─âcut debutul triumfal pe scena interna╚Ťional─â. Picasso ╚Öi Dali au fost comisiona╚Ťi s─â creeze decorurile ╚Öi costumele, iar Picasso a realizat chiar ╚Öi machiajul dansatorilor.

image

Baletul ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ a avut premiera ├«n 1919 la Teatrul Alhambra din Londra, iar Picasso a contribuit ╚Öi la partea de produc╚Ťie ╚Öi compozi╚Ťie. Dup─â premiera de la Paris din 1920, Picasso a publicat o suit─â de lucr─âri intitulate ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ, care vor fi expuse acum la Art Safari. ├Än mod ciudat, pu╚Ťini arti╚Öti au ├«ncercat s─â se m─âsoare cu Picasso. Cel care iese ├«n eviden╚Ť─â este Salvador Dal├ş, cu designul genial ╚Öi radical diferit pe care l-a creat c├óteva decenii mai t├órziu, ├«n Statele Unite, pentru acela╚Öi spectacol. La fel cum Picasso a creat suita sa de gravuri ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ dup─â premiera de la Londra, Dali a publicat propriile-i opere cu acela╚Öi titlu ├«n 1959.

La 100 de ani de la premiera din Paris, ├«n 2022, spectacolul se mut─â ├«n centrul istoric al Bucure╚Ötiului, ├«ntr-o viziune nou─â, apar╚Ťin├ónd curatorului ├ôscar Carrascosa. Expozi╚Ťia de la Art Safari este realizat─â ├«n parteneriat cu Ambasada Spaniei ╚Öi Institutul Cervantes ╚Öi ├«mbin─â desenul, pictura ╚Öi muzica.

Pavilionul Aniversar ÔÇ×Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from GermanyÔÇŁ ofer─â ╚Öansa de a admira o expozi╚Ťie de fotografie semnat─â de Barbara Klemm ╚Öi curatoriat─â de Matthias Fl├╝gge, care marcheaz─â 30 de ani de parteneriat germano-rom├ón ├«n Europa. Expozi╚Ťia este organizat─â ├«n colaborare cu Institut f├╝r Auslandsbeziehungen, ICR, Ambasada Republicii Federale Germania la Bucure╚Öti ╚Öi Institutul Goethe. Fotografiile cu Germania de Vest ╚Öi de Est ├«nainte de unificare vor fi punctul central al expozi╚Ťiei, al─âturi de o serie de fotografii realizate ├«n ╚Ťara noastr─â ├«n timpul comunismului.

image
Andy Warhol, fotografiat de Barbara Klemm

Pavilionul Invitat ÔÇ×Marcel Iancu. Reconstruind artele Rom├ónia - IsraelÔÇŁ ofer─â o expozi╚Ťie dedicat─â unui artist-fenomen al secolului XX. Via╚Ťa lui Marcel Iancu, care a activat ├«ntr-o gam─â larg─â de discipline, poate fi ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n dou─â capitole: primii 46 de ani ├«n Europa, urma╚Ťi de 43 de ani ├«n Israel. Expozi╚Ťia prezent─â la Art Safari include lucr─âri din ambele perioade ╚Öi este prima prezentare cuprinz─âtoare a activit─â╚Ťii sale artistice de pe parcursul a ╚Öaptezeci de ani, ce se va desf─â╚Öura ├«n localitatea sa de na╚Ötere.

image
Marcel Iancu, ÔÇ×SpringÔÇŁ (colec╚Ťie privat─â)

Marcel Iancu a fost unul dintre personajele care au orientat ╚Öi definit arta de avangard─â din Rom├ónia ╚Öi din Israel, aduc├ónd-o ├«n aceea╚Öi linie cu cea occidental─â, ├«n mediul c─âreia artistul s-a format. Iancu a fost o personalitate complex─â, un artist cu voca╚Ťie multipl─â: pictor, grafician, arhitect, eseist ╚Öi a colaborat apropiat cu cele mai revolu╚Ťionare min╚Ťi creative din Europa. De╚Öi cunoscut drept autor al primelor ÔÇ×re╚Öedin╚Ťe modernisteÔÇŁ din Bucure╚Ötiul interbelic, de remarcat c─â Marcel Iancu a fost ╚Öi autorul unor construc╚Ťii edilitare monumentale, precum spectaculosul complex de loisir al ╚śtrandului Kiseleff ori sanatoriul montan interna╚Ťional de la Predeal.

Curatorul expozi╚Ťiei este Raya Zommer-Tal, iar parteneri ai Pavilionului sunt Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului ╚Öi Uniunea Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia.

Pavilionul Contemporan ÔÇ×Ro╚Öu, galben ╚Öi albastruÔÇŁ, al c─ârui curator este Alexandru R─âdvan, ofer─â o explozie de culoare semnat─â de Irina Dragomir.

image
Irina Dragomir, ÔÇ×Risky SituationÔÇŁ

ÔÇ×F─âr─â excep╚Ťie, imaginile Irinei sunt fragmente mai ample sau mai reduse ale universului propriu. Exist─â ├«n mod constant o dimensiune ludic─â ├«n pictura pe care o practic─â, dar sub aparenta lips─â de griji, sub tonul copil─âros, se afl─â de multe ori o glum─â serioas─â. Irinei ├«i place s─â se joace cu cli╚Öeele, cu lucrurile banale ╚Öi cu kitschul ieftin. Sunt tentat s─â v─âd aici nu at├ót un procedeu postmodern, c├ót un semn clar de inteligen╚Ť─â ╚Öi umor, c─âci cele dou─â merg at├ót de bine ├«mpreun─â. Mopuri, m─âturi, pe╚Öti de cristal, costume de latex bine ├«ntinse pe corp, degetul care ne aten╚Ťioneaz─â s─â p─âstr─âm lini╚Ötea, secretele ╚Öoptite la ureche, personajele cu fa╚Ťa blurat─â ori acoperit─â pentru protejarea identit─â╚Ťii, p─ârul ├«n valuri, consisten╚Ťa cald─â a lucr─ârilor textileÔÇŽÔÇŁ, ne descifreaz─â expozi╚Ťia Alexandru R─âdvan, curatorul Pavilionului Contemporan.

Program și bilete Art Safari 2022

Art Safari va putea fi vizitat ├«n perioada 12 mai ÔÇô 7 august 2022, de joi p├ón─â duminic─â, ├«n Palatul Dacia-Rom├ónia, din Centrul Vechi al Bucure╚Ötiului (str. Lipscani, nr. 18-20). Biletele ╚Öi abonamentele pot fi achizi╚Ťionate pe https://tickets.artsafari.ro/e, dar ╚Öi la fa╚Ťa locului.