ANALOG vs  DIGITAL: atelier Allkimik de istoria și tehnica fotografiei (II) la Muzeul Țăranului jpeg

ANALOG vs. DIGITAL: atelier Allkimik de istoria și tehnica fotografiei (II) la Muzeul Țăranului

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 2 iunie 2016

Arhiva de Imagine a Muzeului Na╚Ťional al ╚Ü─âranului Rom├ón├«mpreun─â cu Allkimik ÔÇô Laborator de fotografie alternativ─â v─â invit─â luni, 6 Cump─âr─â acumiunie 2016, la ora 19:00, la un altfel de atelier foto:o dezbatere despre mediile analogice de stocare a imaginii ├«n contextul r─âsp├óndirii ╚Öi accesibiliz─ârii digitalului. Discu╚Ťia continu─â primul atelier Allkimik de istoria ╚Öi tehnica fotografiei (DAGHEROTIP| AMBROTIP| CALOTIP ÔÇô 16 mai) ╚Öi va fi urmat─â de o developare demonstrativ─â pe h├órtie argentic─â.

├Änt├ólnirea are loc ├«n spa╚Ťiul expozi╚Ťiei-╚Öantier ÔÇ×IMAGINEA-MARTORÔÇŁ (Sala ÔÇ×Libr─ârieÔÇŁ din incinta Muzeului ╚Ü─âranului, str. Monet─âriei nr. 3).

Intrarea este liberă, iar participarea se face pe bază de rezervare prealabilă în limita a 30 de locuri disponibile. Înscrierile se realizează prin e-mail, la adresaarhivamtr@gmail.com

 

Arhiva de Imagine a M╚ÜR de╚Ťine, ├«n colec╚Ťiile sale, peste 7000 de cli╚Öee originale pe sticl─â ╚Öi plastic:imagini pozitive ╚Öi negative, dat├ónd din diverse perioade ╚Öi realizate prin tehnici variate, semnate de fotografi cunoscu╚Ťi precum Iosif Berman ╚Öi Aurel Bauh sau, bun─âoar─â, cu autori (├«nc─â) neidentifica╚Ťi. Atelierul se ├«nscrie ├«n demersul pe termen lung al Arhivei de Imagine M╚ÜR de a ├«ncuraja interac╚Ťiunea dintre public ╚Öi imaginile de arhiv─â:├«n╚Ťelegem fotografia ca liant pentru a genera memoria social─â ╚Öi pretext pentru a (dez)arhiva propriile memorii. Care sunt argumentele pentru sau ├«mpotriva conserv─ârii ╚Öi ├«ngrijirii cli╚Öeelor sau a pozitivelor fotografice ├«ntr-o arhiv─â aproape integral digitalizat─â? Ce ├«nseamn─â valoarea istorico-social─â a suporturilor fotografice ╚Öi cum devine imaginea un martor? Care sunt calit─â╚Ťile imaginii pe care numai materia le poate p─âstra?

├Än prima parte a atelierului, ne propunem, ├«mpreun─â cu ╚śtefan Dinu de la Allkimik, s─â schi╚Ť─âm o scurt─â istorie a mediilor de stocare ╚Öi comunicare a informa╚Ťiei, compar├óndu-le din perspectiva rezisten╚Ťei lor ├«n timp. Vom descoperi fotografia nu doar ca imagine bidimensional─â, ci ╚Öi ca obiect cu tactilitate ╚Öi textur─â, cu structur─â ╚Öi compozi╚Ťie diferit─â ├«n func╚Ťie de mediul ÔÇô tradi╚Ťional sau alternativ ÔÇô pe care imaginea este stocat─â. Ce se p─âstreaz─â ╚Öi ce se pierde odat─â cu trecerea de la emulsii la pixeli? Privind critic istoria fotografiei, vom afla de ce ├«n ultimii 180 de ani diversificarea ╚Öi accesibilizarea suporturilor de la dagherotip p├ón─â la digital a desenat o linie descendent─â ├«n ceea ce prive╚Öte calitatea imaginii.

├Än cea de-a doua parte a atelierului, una dintre ├«nc─âperile s─âlii ÔÇ×Libr─ârieÔÇŁ va fi transformat─â ├«n camer─â obscur─â ad-hoc, ├«n care participan╚Ťii la atelier vor putea asista la o developare demonstrativ─â pe h├órtie argentic─â, observ├ónd direct etapele ╚Öi substan╚Ťele implicate ├«n revelarea, apoi ├«n fixarea imaginii pe un suport fizic. Fotografiile ob╚Ťinute din developarea analog a pl─âcilor de sticl─â vor fi comparate cu cele ob╚Ťinute ├«n urma scan─ârii ╚Öi a tip─âririi digitale a acestora, discu╚Ťia fiind astfel dublat─â de o ├«n╚Ťelegere practic─â a argumentelor invocate ├«n cadrul dezbaterii.

Atelierul se va încheia cu o încercare de a demistifica fotografia-analog și cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

afis atelier analog vs digital jpg jpeg

ÔÇ×Analog vs. Digital:atelier Allkimik de istoria ╚Öi tehnica fotografiei (II)ÔÇŁ este cel de al doilea dintre cele dou─â ateliere de istorie ╚Öi tehnic─â fotografic─â organizate de Arhiva de Imagine M╚ÜR├«n parteneriat cu Allkimik╚Öi destinate publicului larg. Primul atelier, ÔÇ×Dagherotip | Ambrotip| CalotipÔÇŁs-a desf─â╚Öurat pe data de 16 mai. Men╚Ťion─âm c─â ├«nscrierea la cel de al doilea atelier nu este condi╚Ťionat─â de participarea la primul.

****************************************

Allkimikeste un laborator de fotografie clasic─â ╚Öi alternativ─â, respectiv un fotohubspecializat ├«n ÔÇ×arheologie fotografic─âÔÇŁ ce ├«╚Ťi focalizeaz─â demersul pe fotografia ca obiect ╚Öi ├«ncurajeaz─â formarea unei culturi vizuale ├«n r├óndul publicului pasionat de fotografie.  

Cele dou─â ateliere Allkimik de istoria ╚Öi tehnica fotografiei sunt parte parte din proiectul ÔÇ×IMAGINEA-MARTOR:ateliere de arhivare performativ─âÔÇŁderulat de Arhiva de Imagine a Muzeului Na╚Ťional al ╚Ü─âranului Rom├ón, ├«n perioada 17 aprilie-15 noiembrie 2016.

Proiectul deconstruie╚Öte ideea conform c─âreia arhiva este un depozitar obiectiv al istoriei ╚Öi al realit─â╚Ťii sociale. ÔÇ×IMAGINEA-MARTORÔÇŁeste deopotriv─â un demers de educa╚Ťie vizual─â, dar ╚Öi de ┬źdezv─â╚Ťare┬╗ muzeal─â. Ne dorim ca vizitatorii s─â uite c─â ├«n muzee nu au voie s─â ating─â, s─â ├«ntrebe, s─â caute, s─â aleag─â, s─â contribuie. Mai mult dec├ót muzeul, arhiva este perceput─â ca un spa╚Ťiu eminamente ├«nchis. Arhiva de muzeu, cu at├ót mai mult. Proiectul exploreaz─â tensiunea dintre misiunea de conservare ╚Öi cea de ar─âtare a colec╚Ťiilor muzeale ╚Öi experimenteaz─â interac╚Ťiunea dintre arhiv─â ╚Öi arti╚Öti ca mod de cunoa╚Ötere ╚Öi explorare muzeal─â.