image

„Alecsandri a ales coroana poeziei”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: C. S.
🗓️ 23 ianuarie 2024

Miercuri, 24 ianuarie 2024, dată în care se marchează 165 de ani de la Unirea Țării Moldovei cu Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național al Literaturii Române Iași invită publicul interesat la conferința „Alecsandri a ales coroana poeziei” ce se va desfășura la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, cunoscut în Iași și sub denumirea de Casa cu Arcade.

Începând cu ora 10:30, va susține o prelegere Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, renumit istoric și cercetător, vorbind celor prezenți despre dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza în ianuarie 1859. Pornind de la titlul „Alecsandri a ales coroana poeziei”, istoricul va dezvălui circumstanțele în care scriitorul Vasile Alecsandri, unionist convins care s-a numărat printre candidații cu șanse reale la tronul Moldovei, s-a retras „în favoarea cauzei celei bune”.

Gazdele evenimentului de la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” vor fi Valentin Talpalaru și Liviu Apetroaie, scriitori și muzeografi MNLR Iași.

Cătălin Turliuc (n. 1962) este istoric, cercetător gr. I şi şef de departament la Academia Română, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași, profesor universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A publicat peste 20 de cărți, manuale și cursuri, a coordonat 14 volume, fiind coautor şi colaborator la peste 100 de volume, în ţară şi străinătate. Totodată, are peste 50 de studii în reviste de prestigiu şi peste 350 de articole în diverse publicații. A fost distins cu 30 de premii și medalii în țară și străinătate, printre care Premiul „Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române. Preocupările sale științifice sunt concretizate în studii referitoare la naționalism și etnicitate, istorie modernă și contemporană, procesul modernizării, istoria dreptului și istoria construcției europene, teoria și istoria relațiilor internaționale.

Mai multe pentru tine...