Agenda Tv în perioada 15 decembrie 15 ianuarie jpeg

Agenda Tv în perioada 15 decembrie-15 ianuarie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 19 decembrie 2019

Castelele: bastioane ale puterii 
Viasat History
Premiera luni, 6 ianuarie, ora 23:10

Castelele reprezintă cel mai bine Evul Mediu. Pe atunci erau centre economice, reședințe fortificate și locuri unde se purtau nenumărate bătălii. Dar cum era, de fapt, viața în spatele zidurilor acestor bastioane ale puterii?

Prima parte a documentarului urmărește dezvoltarea castelelor, de la stadiul de simple fortificații din lemn până la cel de fortărețe elaborate și reședințe pentru cavaleri și împărați. Pătrundem în dormitoarele, latrinele, bucătăriile și grajdurile lor, în timp ce arheologi și istorici spulberă multe dintre miturile și legendele care învăluie castelele chiar și în zilele noastre.

A doua parte examinează funcția militară a acestor structuri între secolele XI-XVI: când inamicul era la porți, cei din interior erau nevoiți să facă față atacurilor cu berbeci, catapulte și trupe care se apropiau la adăpostul tranșeelor pe care le săpau. Fiecare metodă de atac cerea o nouă soluție din partea celor asediați – până când, în final, soarta lor a fost pecetluită de tunurile de mare calibru.

4 jpg jpeg

Secretele muzeelor
Viasat History
Luni-vineri, din 6 ianuarie, ora 21:10

Această serie documentară aduce în prim-plan muzee extraordinare, dezvăluind povești despre comori neprețuite și folosind metode și tehnologii de ultimă oră pentru a investiga necunoscutul. Ca într-o călătorie, căutăm mormântul Regelui Irod, încercăm să aflăm dacă firele cu noduri ale incașilor puteau transmite mesaje codificate, descoperim cum a pus un amiral turc mâna pe harta pierdută a lui Cristofor Columb și aflăm ce legătură există între o amuletă străveche și Mr Spock din serialul „Star Trek”. Printre muzeele vizitate se numără Institutul Smithsonian din New York, Muzeul Imperial al Războiului din Londra, Palatul Versailles, Muzeul Israel, Muzeul Național de Antropologie din Mexico City, Galeria Uffizi din Florența, Muzeul de Stat al Istoriei din Moscova.

2 jpg jpeg

John şi Yoko: doar cerul deasupra noastră
HBO3
Marţi, 17 decembrie, ora 9:45

Documentarul spune povestea legendarului album „Imagine” al lui John Lennon. Este și o poveste despre întâlnirea dintre Yoko Ono și John Lennon, două minți creative care se cunosc și se inspiră una pe cealaltă. Regizorul Michael Epstein a obținut acces la o arhivă cu materiale video și audio despre John, inclusiv materiale nemaivăzute și nemaiauzite până acum, cum ar fi primul demo al lui „Imagine”, interviuri cu John și înregistrări video cu John și Yoko.

3 jpg jpeg

Hotel Grand Budapest
HBO2
Luni, 23 decembrie, 18:45

Filmul spune aventurile lui Gustave H, un legendar portar de la un faimos hotel european în perioada zbuciumată dintre cele două războaie mondiale, și pe ale lui Zero Moustafa, un hamal care devine cel mai de încredere prieten al său. Povestea include furtul și recuperarea unei neprețuite picturi din perioada Renașterii, o luptă înverșunată pentru o mare avere de familie, o cursă disperată pe motociclete, prin trenuri, pe sănii, și o frumoasă poveste de dragoste – totul plasat într-o perioadă plină de schimbări dramatice.


Acest text a apărut în Historia nr. 215, disponibilă la toate punctele de distribuţie a presei în perioada 15 decembrie 2019-14 ianuarie 2020, dar şi în format digital pe paydemic.com 

Cumpără Acum