Agenda Tv în perioada 15 august 15 septembrie 2019 jpeg

Agenda Tv în perioada 15 august-15 septembrie 2019

­čôü Recomand─âri de film
Autor: Florentina Ţone

Al Doilea R─âzboi Mondial: Momente decisive
Viasat History Premier─â, joi, 15 august, ora 22:00

De la primul foc de arm─â p├ón─â la norul ├«n form─â de ciuperc─â din final, povestea celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial se ├«ntinde pe un traseu sinuos, care atinge fiecare continent, se ramific─â, se retrage ╚Öi revine ├«n for╚Ť─â. Documentarul urm─âre┼čte 50 de momente de referin╚Ť─â din a doua conflagra┼úie mondial─â, explor├ónd campanii militare, b─ât─âlii importante, retrageri, ├«nfr├óngeri ╚Öi victorii, elemente decisive pe c├ómpurile de lupt─â ÔÇô ╚Öi ├«n aer, deasupra lor ÔÇô ├«n Europa, Asia ╚Öi Africa de Nord, precum ╚Öi ├«n oceanele lumii. E studiat─â ┼či dimensiunea politic─â ╚Öi economic─â a r─âzboiului: cine a preluat puterea ╚Öi cine a pierdut-o, cum au fost pl─âtite cheltuielile de r─âzboi ╚Öi cum a fost alimentat─â foamea de resurse a conflictului.

2 jpg jpeg

Femeile vikinge: O saga modern─â
Viasat History Duminic─â, 18 august, ora 22:00

Secole la r├ónd, istoricii au crezut c─â to╚Ťi r─âzboinicii vikingi au fost b─ârba╚Ťi ÔÇô p├ón─â c├ónd o mic─â insul─â suedez─â, Bj├Ârk├Â, a scos la iveal─â un secret uluitor. Pe insul─â se afla un or─â╚Öel comercial numit Birka, iar dincolo de zidurile lui de ap─ârare exist─â mai bine de 4000 de morminte, dintre care se remarc─â unul protejat de un bolovan uria╚Ö ╚Öi amplasat chiar l├óng─â poarta principal─â de intrare ├«n garnizoana or─â╚Öelului. Sub bolovan se afl─â o camer─â funerar─â unde a fost ├«nmorm├óntat un mare r─âzboinic viking, ├«mpreun─â cu doi cai, scuturi, o sabie, un topor, s─âge╚Ťi ╚Öi l─ânci care puteau str─âpunge metalul. La mai bine de 100 de ani dup─â aceast─â descoperire original─â, o echip─â de geneticieni ╚Öi arheologi suedezi, condus─â de Charlotte Hedenstierna-Jonson, a demonstrat c─â r─âzboinicul respectiv fusese, de fapt, o femeie.

Cernobîl
HBO3 Episoadele 1-4, samb─ât─â, 17 august, de la ora 20:00

Pe 26 aprilie 1986, ├«n centrala nuclear─â Cernob├«l din Ucraina, Uniunea Sovietic─â, a avut loc o explozie masiv─â care a eliberat material radioactiv de-a lungul Belarusiei, Rusiei ╚Öi Ucrainei, ajung├ónd p├ón─â la ╚Ť─ârile scandinave ╚Öi din Europa de Vest. Jared Harris ├«l interpreteaz─â pe Valery Legasov, un foarte important fizician sovietic. Parte a echipei chemate s─â ajute, el este primul care a ├«n╚Ťeles propor╚Ťia dezastrului. Stellan Skarsg├ąrd ├«l interpreteaz─â pe Boris Shcherbina, vice prim-ministrul rus, trimis de Kremlin s─â conduc─â comisia guvernamental─â de la Cernob├«l ├«n orele de dup─â producerea accidentului. Serialul spune povestea accidentului nuclear din 1986 ╚Öi a oamenilor curajo╚Öi care au f─âcut sacrificii incredibile pentru a salva Europa de un dezastru de neimaginat.

3 jpg jpeg

Versailles
Epic Drama Duminica, lunile august-septembrie, ora 22:00

Ludovic al XIV-lea a rezolvat ÔÇ×Scandalul otr─âvurilorÔÇŁ ╚Öi a c├ó╚Ötigat r─âzboiul ├«mpotriva Olandei. Nimic nu pare s─â poat─â sta ├«n calea ambi╚Ťiei lui extraordinare de a-╚Öi extinde regatul ╚Öi a ajunge s─â domneasc─â asupra ├«ntregii Europe. Dar visurile au ╚Öi ele pre╚Ťul lor. Poporul din ce ├«n ce mai furios refuz─â s─â mai pl─âteasc─â extravagan╚Ťele regelui ╚Öi revolu╚Ťia se apropie. Versailles-ul nu mai e un loc sigur ╚Öi pe rege ├«l a╚Öteapt─â noi provoc─âri. De cealalt─â parte, Ludovic ajunge s─â tolereze tot mai greu nemul╚Ťumirile poporului s─âu, ale protestan╚Ťilor ╚Öi chiar ale Papei. ├Äntre timp, e investigat─â povestea unui prizonier misterios, cu chipul ascuns de o masc─â fiindc─â regele ├«l consider─â o amenin╚Ťare, de╚Öi nimeni nu pare s─â ╚Ötie prea multe despre acest lucru.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 211 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, ├«n perioada 15 august ÔÇô 14 septembrie 2019, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com. 
coperta august jpg jpeg