Adrian Titieni este naratorul Rom├ónia S─âlbatic─â, cel mai complex film documentar despre natura din ╚Ťara noastr─â    Prima coloan─â sonor─â compus─â pentru orchestr─â din ultimele decenii jpeg

Adrian Titieni este naratorul Rom├ónia S─âlbatic─â, cel mai complex film documentar despre natura din ╚Ťara noastr─â - Prima coloan─â sonor─â compus─â pentru orchestr─â din ultimele decenii

­čŚô´ŞĆ 15 iulie 2021

Povestea celui mai amplu, complex ╚Öi autentic proiect de film documentar despre Rom├ónia, a c─ârui premier─â na╚Ťional─â va avea loc pe 30 iulie ├«n cadrul Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (TIFF), va fi narat─â de nimeni altul dec├ót de cunoscutul actor Adrian Titieni. Biletele pentru premiera de la TIFF au fost deja puse ├«n v├ónzare: bit.ly/RS_Tiff21

Unul dintre cei mai prolifici actori rom├óni, cu peste 100 de roluri de film, teatru ╚Öi televiziune, Adrian Titieni va da glas imaginilor impresionante din Rom├ónia S─âlbatic─â. Cunoscut de cinefili pentru apari╚Ťiile sale ├«n numeroase produc╚Ťii autohtone de succes (Pozi╚Ťia copilului ╚Öi Ana Mon, amour ÔÇô C─âlin Peter Netzer, Bacalaureat ÔÇô r. Cristian Mungiu, Moon Hotel Kabul ÔÇô r. Anca Damian), actorul a declarat la finalizarea ├«nregistr─ârilor pentru filmul documentar produs de Dan Dinu ╚Öi Cosmin Dumitrache: ÔÇ×Simt admira╚Ťie, respect ╚Öi recuno╚Ötin╚Ť─â pentru realizatorii acestui proiect at├ót de important, necesar ╚Öi meritoriu. Sunt onorat ╚Öi cople╚Öit de faptul c─â am fost invitat s─â fac parte din familia Rom├ónia S─âlbatic─â. Spun aceste cuvinte cu emo╚Ťie ╚Öi speran╚Ťa de a m─â fi ridicat la ├«n─âl╚Ťimea a╚Ötept─ârilor.ÔÇŁ. Pute╚Ťi asculta vocea actorului ├«n trailer-ul proasp─ât lansat al filmului: https://bit.ly/Trailer_RS

Bucharest Session Orchestra and guests jpg jpeg

Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite publicului, un alt element de autenticitate ╚Öi spectacol pe care Rom├ónia S─âlbatic─â ├«l va aduce pe marile ecrane este coloana sonor─â, prima din ultimele decenii compus─â special pentru orchestr─â. Aceasta reprezint─â o ini╚Ťiativ─â muzical─â curajoas─â, g├óndit─â de compozitorul Alexei ╚Üurcan ╚Öi ├«nregistrat─â al─âturi de Bucharest Film Orchestra, prima ╚Öi singura orchestr─â de studio-session din ╚Ťar─â.

Alexei Țurcan este cunoscut pentru activitatea sa de peste 15 ani din cadrul trupei Travka și semnează coloana sonoră a numeroase spectacole, scurtmetraje și documentare din ultimii 10 ani, inclusiv a popularului Caisă, în regia lui Alexandru Mavrodineanu.

România Sălbatică   Luncă inundată   Parcul Natural Balta Mică a Brăilei jpg jpeg

ÔÇ×Mie-mi place folclorul ╚Öi iubesc sonorit─â╚Ťile locale, ne╚Ölefuite, a fost o provocare s─â ├«mbin aceste elemente - clasic ╚Öi tradi╚Ťional, s─â am un storytelling sonor coerent pe imagine. Am c├óntat la tot ce se putea (acordeon, chitar─â, mandol─â, ╚Ťambal sau fluier) ╚Öi la ce nu se putea (sc├ónduri, oale, ╚Ťevi ╚Öi h├órtie). Iar c├ónd mi s-au terminat instrumentele, am c├óntat cu vocea o mul╚Ťime de idei pe care le-am transpus ulterior ├«n studio cu ajutorul unor invita╚Ťi, mae╚Ötri ai instrumentelor lor.ÔÇŁ, a declarat Alexei ╚Üurcan. Printre invita╚Ťii speciali de care vorbe╚Öte compozitorul se num─âr─â Raluca Stratulat (vioar─â ╚Öi viol─â), Mihail Grigore (violoncel), ╚śtefan Milutinovici (fluier, caval ╚Öi alte instrumente de suflat), Alex Avramovici (clarinet) ╚Öi Julian Ritter (bass clarinet).

Orchestra a fost dirijat─â de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor minu╚Ťios scrise de Corina Ciuplea, iar ├«ntreg procesul de sound-design a fost ├«nlesnit de echipa profesionist─â de la UNDA Recording, aceasta preg─âtind ╚Öi un set-up mobil care a f─âcut posibile ├«nregistr─ârile de orchestr─â ├«n incinta studioului Electrecord, pentru ca ├«ntr-un final Dan Georgescu s─â mixeze tot acest puzzle muzical.

ÔÇ×Din punctul meu de vedere, filmul Rom├ónia S─âlbatic─â prime╚Öte ceea ce merit─â cu adev─ârat - cele mai bune ingrediente locale, create de o echip─â ├«narmat─â p├ón─â-n din╚Ťi cu nimic altceva dec├ót pasiune ╚Öi dorin╚Ťa aprig─â de a ar─âta lumii c─â avem cu ce.ÔÇŁ, a mai spus Alexei ╚Üurcan.

Adrian Titieni   înregistrări România Sălbatică jpg jpeg

Ioan Filip ╚Öi echipa Smart Sound Studios sunt cei care s-au ocupat de crea╚Ťia ╚Öi post-produc╚Ťia sunetului, reu╚Öind s─â completeze cu mult efort ╚Öi migal─â atmosfera s─âlbatic─â din cadrul filmului documentar, av├ónd deja mult─â experien╚Ť─â ├«n sunetul de documentar (Holy Father, Planeta Petrila, Totul nu va fi bine), dar ╚Öi de film de fic╚Ťiune (Ilegitim, Fixeur, Mari╚Ťa, Mon╚Ötri).

Pe piesa central─â a filmului Rom├ónia S─âlbatic─â se va auzi vocea M─âd─âlinei Pav─âl, o artist─â des─âv├ór╚Öit─â care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne, ├«n muzica mainstream. A c├óntat ╚Öi colaborat mul╚Ťi ani cu trupa Subcarpa╚Ťi, iar anul trecut a lansat primul ei album, ÔÇ×Oamenii se fac dorÔÇŁ.

Rom├ónia S─âlbatic─â este cel mai complex documentar dedicat naturii din ╚Ťara noastr─â ╚Öi promite publicului film─âri ├«n premier─â pentru Rom├ónia, din regiuni spectaculoase ╚Öi greu accesibile, precum ╚Öi pove╚Öti unice despre biodiversitatea ╚Ť─ârii. Distribuit de Transilvania Film, va fi lansat ├«n cinematografe ├«n septembrie, ├«n peste 50 de ora╚Öe, nu ├«nainte de a-╚Öi ├«ncepe c─âl─âtoria prin ╚Ťar─â ├«n luna august cu o serie de proiec╚Ťii-eveniment open-air.

Rom├ónia S─âlbatic─â AFI╚ś web jpg jpeg

***

Rom├ónia S─âlbatic─â este o produc╚Ťie NTD Film, co-produs─â de Libra Films ╚Öi Avanpost Media.

Realizat cu sprijinul: Kaufland România și BCR

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Adev─ârul, Dilema Veche, Historia, National Geographic, Dec├ót o Revist─â, Radio Rom├ónia Cultural, Agerpres, Cinemagia, Zile ╚Öi Nop╚Ťi, Descoper─â.ro, Savantgarde.

Partener de monitorizare: mediaTRUST

***

Nout─â╚Ťi, programul evenimentelor din ╚Ťar─â ╚Öi pove╚Öti din culisele film─ârilor vor fi postate pe pagina de Facebook a filmului precum ╚Öi pe pagina de Instagram.

Trailer: YouTube | Facebook

Mai multe informa╚Ťii: www.romaniasalbatica.ro