A scris și a cusut    Textile din zona Călata, brodate în tehnica írásos, din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei” jpeg

A scris și a cusut... Textile din zona Călata, brodate în tehnica írásos, din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 august 2021

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să participați la vernisajul expoziției „A scris și a cusut...

Textile din zona Călata, brodate în tehnica írásos, din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, care va avea loc în data de 19 august 2021, ora 16, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumul nr. 21.

Arta populară, și implicit cea textilă, a zonei Călata (Kalotaszeg) a atras atenţia cercetătorilor, artiştilor şi a publicului larg maghiar încă din ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea, prin bogăţie, diversitate şi personalitate. În zonă, brodatul se numește „cusut”, iar textilele brodate „cusături”. Tehnicile utilizate sunt: după desen (scris), numit írásos, pe fir, în cruci duble și cu tăieturi. Denumirea „írásos” se referă la desenarea prealabilă a modelului pe pânză.

Prin valorificarea patrimoniului muzeal bogat, expoziţia prezintă piese de mare vechime și cu o importantă valoare estetică, istorică și identitară, brodate în această tehnică. În același timp, prin câteva piese, expoziția face referire și la impactul acestui tip de broderii asupra interioarelor din mediul citadin.

Expoziția va fi deschisă în perioada 19-29 august 2021.