Expoziția de carte „Marin Sorescu - 88 de ani de la naștere”

88 de ani de la nașterea scriitorului Marin Sorescu

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, prin Secția depozit general și săli de lectură, organizează în luna februarie expoziția de carte intitulată „Marin Sorescu - 88 de ani de la naștere”.

Potrivit Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, expoziția este disponibilă în holul de la parterul instituției, în perioada 1 - 29 februarie.

Printre titluri se află cărțile autorului: „Apă vie, apă moartă” (versuri) - Craiova, Editura Scrisul Românesc, 1987; „Sonete inedite”, ediție îngrijită și prefață de George Sorescu, Craiova, Editura Scrisul Românesc, 2005; „Versuri inedite”, postfață, note, anexe și bio-bibliografie de George Sorescu, Craiova, Editura Alma, 2002; Poezii alese de cenzură, Editura Autograf MJM, 2006; „Fîntîni în mare”, poezii, București, Editura Eminescu, 1982; „Vărul Shakespeare și alte piese”, teatru, București, Editura Cartea Românească, 1992; „Iona : Paracliserul : Matca”, vol.1; „Setea muntelui de sare”, 2006 etc.

Născut în anul bisect 1936, pe 29 februarie, în comuna Bulzești din județul Dolj, marele scriitor Marin Sorescu ar fi împlinit anul acesta 88 de ani, iar de aproape 10 ani la Craiova nu se mai organizează seria de manifestări dedicate acestuia, care erau susținute și de către administrația locală, relatează Agerpres.

În anul 2000, la patru ani de la moartea scriitorului, Primăria municipiului Craiova a inițiat, la finalul lunii februarie, Zilele „Marin Sorescu”, care a durat 13 ani, devenind o manifestare culturală de referință, la care participau personalități din țară și străinătate, la evenimente de anvergură, atât în Craiova, cât și în Bulzești.

În 2014, la cererea unor membri ai familiei, manifestarea Zilele „Marin Sorescu” a fost mutată în luna august, iar din anul 2015, din motive de comunicare deficitară între reprezentanții Fundației „Marin Sorescu” și municipalitate, evenimentul nu s-a mai organizat. De asemenea, deși se apropie împlinirea a două decenii de la moartea scriitorului, nu s-a reușit transformarea în muzeu sau casă memorială a niciuneia dintre cele două case ale acestuia, dorință a scriitorului înscrisă în testament.

Personalitate remarcabilă a literaturii românești din a doua jumătate a secolului trecut, Marin Sorescu a murit la 60 de ani, în decembrie 1996, la Spitalul Elias din București.