631 de ani de la prima atestare documentară a orașului Roman

631 de ani de la prima atestare documentară a orașului Roman

Joi, 30 martie 2023, orașul Roman îmbracă haina festivă, împlinind 631 de ani de la prima atestare documentară.

Au trecut peste șase secole de când domnitorul mușatin Roman I făcea, într-un document, prima referire la târgul moldav situat la confluența celor două râuri, Moldova și Siret, amplasat strategic din punct de vedere militar și economic. Istoria a confirmat acest lucru prin atestarea celor două cetăți (Cetatea Mușatină și Cetatea lui Ștefan cel Mare), existența pe parcursul epocii medievale și moderne a unor puternice comunități de armeni, evrei, ruși lipoveni sau greci și a breslelor specifice dar și documentarea Episcopiei Romanului încă din timpul lui Alexandru cel Bun, informează un comunicat al Complexului Muzeal Național Neamț.

631 de ani de la prima atestare documentară a orașului Roman

Muzeul de Istorie din Roman marchează anual această sărbătoare prin organizarea unui simpozion științific, inițiat în 1992 și ajuns la cea de-a XXXI-a ediție. Simpozionul are în acest an o tematică specifică, aceea a evoluției învățământului la Roman, subiect privit în cadrul mai larg al educației.

Tot joi, 30 martie 2023, în cadrul manifestărilor organizate de Muzeul de Istorie Roman pentru sărbătorirea a 631 de ani de la atestarea documentară a urbei, se deschide o nouă expoziţie temporară - Aspecte din evoluţia învăţământului la Roman. Tema coincide cu aceea a simpozionului şi este ilustrată preponderent prin exponate din patrimoniul instituţiei noastre muzeale, alături de câteva din două colecţii particulare (Pr. dr. Florin Aurel Tuscanu şi prof. O. Lazăr).

631 de ani de la prima atestare documentară a orașului Roman

Muzeul de Artă din Roman sărbătoreşte ziua oraşului prin deschiderea expoziţiei colective Salonul de primăvară. Aflată la cea de-a XI-a ediție, expoziția deschisă joi, 23 martie, este dedicată zilei orașului Roman. În acest an ea a adunat un număr de 36 de artiști din Roman, Piatra Neamț, Vaslui, Bârlad, Ploiești, Brașov, Buzău, Chișinău, Galați, Iași şi Bacău. Sunt expuse 140 de lucrări repreyzentând pictură, grafică, sculptură, fotografie, cu teme diverse: floral, peisaj, portret.

Pentru colectivul Muzeului de Științele Naturii Roman evenimentul de la 30 martie reprezintă, în plus, şi o provocare întrucât s-a dorit împletirea unei file a istoriei orașului cu una din calendarul ecologic al naturii (Ziua Mondială a Apei) ce se sărbătorește anual pe 22 martie, respectând şi tema din acest an: învâţământul. În cadrul unei lecţii de educaţie muzeală, elevii clasei a XI-a D profil Protecția Mediului, de la Colegiul Tehnic Petru Poni, coordonați de doamna profesor Dascălu Elena, au identificat, prin intermediul pieselor de patrimoniu muzeal, speciile faunistice ocrotite în aceste arii naturale și au înțeles rolul major al apei curate, nepoluate, în viața acestor viețuitoare, precizează comunicatul citat.