Strania căsătorie de rang înalt dintre infidelii Martha şi George Bibescu  A durat 36 de ani, a trecut prin două tentative de divorţ şi a sfârşit în prietenie jpeg

Strania căsătorie între infidelii Martha şi George Bibescu. A durat 36 de ani, a trecut prin două tentative de divorţ şi a sfârşit în prietenie

Căsătoriţi în urma unei pasiuni fulgerătoare, de scurtă durată, Martha şi Valentin Bibescu au fost împreună, oficial, 36 de ani. Istoria mondenă le atribuie numeroase infidelităţi, două tentative de divorţ şi vieţi separate. Într-un final, mariajul turbulent se termină în prietenie, iar relaţiile dintre cei doi, aşa cum o dovedesc câteva scrisori inedite expuse la Ploieşti, erau de caldă amiciţie.

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la naşterea prinţesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1889, după unele date 1886, 1888 sau 1890 -28 noiembrie 1973), una dintre cele mai influente femei ale secolului XX din România, despre care s-a spus că a avut toate atuurile, de la frumuseţe deosebită, inteligenţă, eleganţă, real talent artistic, poziţie socială şi avuţie.

Dar, în ciuda tuturor acestor avantaje şi a carierei de romancieră, poetă, politiciană şi memorialistă română şi franceză, Martha Bibescu nu a avut o căsătorie fericită, iar turbulenţele din mariajul său de 36 de ani cu prinţul George Valentin Bibescu au făcut deliciul vieţii mondene de la început de secol XX şi din perioada interbelică.

Două tentative de divorţ

Cei doi se căsătoresc în 1905, în urma unei pasiuni fulgerătoare, pe când Martha avea doar 16 ani, iar George Bibescu 25 de ani. La 17 ani, Martha devine mamă, născând o fetiţă, Valentina, experienţă traumatizantă pentru tânăra prinţesă, în urma căreia i se recomandă repaus sexual de doi ani.

Pasiunea se termină brusc din partea lui George Bibescu, care, după ce o obţine pe Martha prin căsătorie, ca pe un trofeu, o abandonează şi se dovedeşte extrem de egoist, capricios şi infidel. Foarte tânără, Martha trăieşte o cruntă dezamăgire, iar mai târziu notează în jurnalele ei, pe care le-a ţinut aproape zilnic până în anul morţii, că „a crezut toată viaţa că e suficient să existe pentru a fi iubit, nu i-a trecut niciodată prin minte să ofere şi el ceva în schimb”.

Infidelităţile lui George Bibescu era publice şi aşa vor fi pe tot parcursul căsniciei, astfel că, la rândul său, tânăra prinţesă îşi caută împlinirea în scris, dar şi în braţele altor bărbaţi.

Prima tentativă de divorţ a venit din partea Marthei, considerată deja, în 1908, de către soţul său „plictisitoare“. Prinţesa se îndrăgosteşte de Charles Louis de Beauvau Craon, unul dintre cei mai râvniţi burlaci ai Franţei la vremea respectivă şi descendentul unei vechi familii aristocrate, în vârstă de 30 de ani.

Continuarea pe adevarul.ro