Azzedine Ala├»a ÔÇô povestea creatorului de mod─â supranumit ┬źsculptorul corpului femeilor┬╗  jpeg

Azzedine Ala├»a ÔÇô povestea creatorului de mod─â supranumit ┬źsculptorul corpului femeilor┬╗

­čôü Istoria Modei
Autor: Amalia Grigore

Azzedine Ala├»a, sau ÔÇ×the King of ClingÔÇŁ, a╚Öa cum este cunoscut ├«n lumea modei, s-a n─âscut pe 26 februarie 1940, ├«n Tunisia ╚Öi a murit pe 18 noiembrie a.c. la Paris. De-a lungul timpului, celebrul designer a fost asem─ânat mai degrab─â cu un sculptor. Tunisianul a absolvit ├ëcole des Beaux-Arts din Tunis, unde s-a preg─âtit pentru a-╚Öi ├«ndeplini visul de a deveni sculptor.

Datorit─â studiilor sale, Ala├»a a devenit faimos prin intermediul crea╚Ťiile sculpturale ╚Öi propor╚Ťiilor create. Conform celor spuse de el, ├«n ╚Öcoal─â a ├«nv─â╚Ťat ÔÇ×anatomie, propor╚Ťii ╚Öi echilibruÔÇŁ, dar c├ónd a realizat c─â nu poate deveni un sculptor de geniu ╚Öi-a schimbat direc╚Ťia, aleg├ónd lumea modei. Dup─â absolvire, acesta a ├«nceput s─â lucreze ca asistent de croitorie. Dup─â o scurt─â perioad─â ├«n care a f─âcut design vestimentar pentru diver╚Öi clien╚Ťi priva╚Ťi, Azzedine Ala├»a s-a mutat la Paris ├«n anul 1957 pentru a lucra ├«n domeniul modei.

Azzedine Alaia acetate dress jpg jpeg

Tunisianul a lucrat ini╚Ťial la casa de mod─â Dior sub ├«ndrumarea celebrului Yves Saint Laurent. Este cunoscut faptul c─â a fost concediat dup─â doar 5 zile deoarece avea probleme cu actele. De asemenea, Ala├»a a lucrat pentru case de mod─â faimoase precum Guy Laroche sau Thierry Mugler.

├Än anul 1979 Ala├»a ╚Öi-a deschis propriul atelier care a devenit un punct de interes pentru vedete de la Hollywood precum Greta Garbo. ╚śi-a lansat prima colec╚Ťie ├«n anul 1980. ├Äntreaga colec╚Ťie con╚Ťinea obiecte de ├«mbr─âc─âminte confec╚Ťionate din piele, fiind caracterizat─â de o ├«nc─ârc─âtur─â erotic─â care a st├órnit controverse la momentul respectiv. Crea╚Ťiile lui Azzedine Ala├»a au celebrat ├«ntotdeauna forma corpului femeilor.

ÔÇ×Azzedine Ala├»a a fost un adev─ârat vizionar ╚Öi un om remarcabil. El va fi profund regretat de to╚Ťi cei care ├«l cunosc ╚Öi ├«l iubesc, precum ╚Öi de femeile din ├«ntreaga lume care ├«i purtau hainele.ÔÇŁ (Edward Enninful, redactorul-╚Öef al revistei Vogue.)


Surs─â:  www.vogue.co.uk