Astronautul Iuri Gagarin, asasinat de Brejnev?
Iuri Gagarin, care a efectuat primul zbor în spaţiul cosmic pe 12 aprilie 1961, a murit şapte ani mai târziu, în timp ce pilota un avion de antrenament MiG-15, care s-a prăbuşit în regiunea Vladimir (190 km la est de Moscova). Anunţul morţii sale a bulversat populaţia din URSS. Conducerea Partidului Comunist a decis atunci să nu publice rezultatele anchetei pentru a evita punerea în discuţie a calităţilor profesionale ale celui devenit erou naţional.
Accidentul avionului pilotat de Iuri Gagarin, alături de copilotul Vladimir Sereghin, a alimentat mulţi ani speculaţiile cele mai bizare, de la asasinarea comandată de Leonid Brejnev, care ar fi fost invidios pe popularitatea primului om în spaţiu, la o răzbunare extraterestră, sau chiar la o descoperire epocală despre care Gagarin ar fi văzut-o din spaţiu.
“Toate documentele (legate de acest accident) au fost clasate drept secrete, iar raportul anchetei este depus la arhivă cu menţiunea «top secret»”, scria cotidianul Komsomolskaïa Pravdacitat de Telegraph
Bucăţile de avion, sigilate în containere, au fost depozitate la Institutul de cercetări nr. 13 al Ministerului Apărării şi “aşteaptă” o nouă anchetă, adaugă cotidianul. “Nu este necesar să se facă o anchetă suplimentară. Nu se pune în discuţie deschiderea containerelor”, a spus un oficial al acestui institut, colonelul Alexander Kuruskin, citat de agenţia Interfax, lăsând să se înţeleagă că acest caz a fost clasat.
Mai mulţi ingineri şi jurnalişti i-au cerut, în 2005, preşedintelui Vladimir Putin să comande o nouă anchetă, însă administraţia de la Kremlin a răspuns că “nu există motive pentru ca rezultatele comisiei de anchetă guvernamentale să fie puse sub semnul întrebării”. Până în prezent nu a fost publicată nicio concluzie oficială.
Mai mulţi membri ai comisiei de anchetă au rupt tăcerea în 1989, la puţin timp după căderea URSS, susţinând că avionul a intrat în vrie, însă n-au reuşit să se pună de acord asupra cauzelor acestei drame. Ipoteza cea mai plauzibilă, spun anchetatorii, este că avionul s-a lovit de un balon meteorologic, însă nu s-a putut trage o concluzie definitivă.
Potrivit colonelului Igor Kuzneţov, fost inginer de aviaţie care a participat la anchetă, “avionul a decolat, deşi cabina nu era ermetic închis㔺i, în timpul unei manevre, piloţii au leşinat. Alt expert militar, Iuri Kulikov, este de părere că accidentul s-a produs din cauza “unei erori făcute de echipaj, care nu a reuşit să stăpânească avionul în condiţii meteorologice dificile”.