Ziua Internaţională a Muzeelor, sarbatorită în 2010 sub sloganul "Muzeele pentru armonia socială" jpeg

Ziua Internaţională a Muzeelor, sarbatorită în 2010 sub sloganul "Muzeele pentru armonia socială"

📁 Muzee
Autor: Redacția

Ziua Internationala a Muzeelor (18 mai) este sarbatorita anul acesta în întreaga lume sub sloganul "Muzeele pentru armonia sociala", institutii de profil din Canada pâna în Australia si în mai multe tari africane organizând manifestari cu aceasta ocazie.

Dupa cum se arata pe site-ul Consiliului National al Muzeelor (ICOM), care a instituit aceasta sarbatoare, Ziua Internationala a Muzeelor este celebrata anul acesta în 42 de tari.

"Pentru Consiliul International al Muzeelor, anul 2010 va reprezenta o piatra de hotar pentru promovarea dialogului intercultural, a respectului mutual si a practicilor care vor pune în valoare etica intergenerationala, pentru incluziunea tinerilor în muzee. Pentru muzee, acest an va constitui o provocare în vederea constituirii muzeului ca proces, forum si construct intelectual", se arata într-un comunicat al presedintelui Comitetului National Român ICOM, Virgil Nitulescu.

În 2010, Ziua Internationala a Muzeelor va fi dedicata preocuparii pentru protejarea tuturor formelor de patrimoniu (material si imaterial, mobil si imobil, cultural si natural), mai ales în tarile si regiunile unde aceste resurse ale patrimoniului sunt amenintate de conflicte armate, foamete, schimbari climatice, trafic ilicit si tensiuni între tendintele de conservare si cele de dezvoltare, se mai arata în comunicat.

Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatorita, începând din 1977, în fiecare an, pe 18 mai, constituie un prilej pentru cresterea gradului de constientizare a importantei rolului si statutului muzeelor, în demersul de promovare a armoniei si incluziunii sociale.

În 2009, când tema sarbatorii a fost "Muzeele si turismul", Ziua Internationala a Muzeelor a fost celebrata de circa 20.000 de muzee din peste 90 de tari, cu ateliere, conferinte, vizite insolite si ghidaje nocturne.