Vara la țară  O fotografie de colecție din istoria literaturii române jpeg

Vara la țară. O fotografie de colecție din istoria literaturii române

Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR) îi răsfaţă de o vreme pe iubitorii de literatură, fotografie și istorie cu publicarea, pe site-ul instituției, dar și pe pagina de socializare, a unor fotografii inedite din viața marilor scriitori români. Un asemenea exemplu este fotografia realizată de George Topîrceanu Otiliei Cazimir.

ththt jpg jpeg

Indira Spătaru, muzeograf la Muzeul „Otilia Cazimir”, redă întreg contextul: „În anii de după Primul Război Mondial, vara, viețiștii (grup de scriitori din jurul revistei Viața românească) își reluară vilegiatura pe la mănăstirile din Moldova. Uneori «domnul Ibrăileanu» o lua pe Otilia Cazimir cu trăsura, la plimbare, de la Agapia la Văratec, fiind însoțiți de mulți prieteni. La Văratec o vizitau pe madam Moscu, «prietena noastră care-i cea mai strașnică doftoroaie din lume…». În fotografia realizată de George Topîrceanu și aflată în patrimoniul MNLR Iași, în partea stângă, o vedem pe Otilia Cazimir, împreună cu alte două prietene, costumate în ciobănițe tiroleze: «La fereastra ta-mi zâmbiră/ Toate florile din glastră,/ Numai floarea cea mai dulce/ A fugit de la fereastră» (G. Topîrceanu, «Catrene»)”.

Acest articol a apărut în numărul 223 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 14 august – 14 septembrie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum

1 H 223 jpg jpeg