Valeri Lobanovski revoluţionează fotbalul sovietic jpeg

Valeri Lobanovski revoluţionează fotbalul sovietic

­čôü Istoria Sportului
Autor: Andrei Cr─âciun

C├ónd Valeri Vasilievici Lobanovski avea trei ani, Republica Socialist─â Sovietic─â Ucrainian─â era ocupat─â de trupele hitleriste. Nem┼úii primiser─â suficiente injec┼úii cu fanatism de la F├╝hrer ├«nc├ót s─â fie convin┼či c─â nu pot fi altfel dec├ót invincibili.

Era 16 august 1942 ┼či solda┼úii germani provocau la un meci de fotbal ce mai r─âm─âsese din Dinamo Kiev. Au ├«nvins, firesc, speciali┼čtii cu 8-0. Umilin┼úa nu putea fi tolerat─â. Fotbali┼čtii sovietici au fost aresta┼úi de Gestapo. ├Än februarie 1943, trei componen┼úi ai echipei din Kiev, Tru┼čevici, Kuzmenko ┼či Klimenko, au fost executa┼úi. Dup─â ce r─âzboiul s-a terminat, cei trei au fost declara┼úi eroi anti-fasci┼čti ┼či ├«n amintirea lor a fost ridicat un monument gigantic, ├«n incinta stadionului ÔÇ×OlimpicÔÇŁ.

Pentru c─â juca fotbal str─âlucit, Dinamo Kiev a intrat sub umbrela protectoare a NKVD-ului. Juc─âtorii figurau pe statele de plat─â ca ofi┼úeri ai Ministerului de Interne al URSS. ├Än 1964 s-a produs o ├«nt├ólnire fundamental─â. Protagoni┼čti:Dinamo Kiev ┼či antrenorul Victor Maslov. Acesta a mizat pe o politic─â drag─â Partidului Unic:ÔÇ×cre┼čterea elementelor tinereÔÇŁ. Proiectul Maslov cocheta cu fanatismul ofensiv. El a introdus patru juc─âtori de crea┼úie la mijlocul terenului ┼či a trimis ├«n fa┼ú─â doi atacan┼úi incisivi, ├«nseta┼úi de gol. 

Definitiv nu e o metafor─â

lob2 jpg jpeg

Valeri Vasilievici Lobanovski a ratat, aparent, integrarea ├«n planurile lui Maslov. Atacantul a debutat devreme ├«n tricoul lui Dinamo, ├«n 1957, la 18 ani. A jucat ┼čapte sezoane la Kiev, timp ├«n care a marcat 42 de goluri ├«n 144 de partide. Un prim indiciu despre obsesia pentru matematic─â:se specializase ├«n lovituri libere ┼či ├«nscria, adesea, direct din corner. Lobanovski a fost un fotbalist mic doar ├«n compara┼úie cu antrenorul uria┼č care avea s─â devin─â. La 29 de ani ┼či-a ag─â┼úat ghetele ├«n cui. Un an mai t├órziu ├«mbr─âca definitiv treningul/sacoul tehnicianului. Definitiv nu e o metafor─â. Valeri Vasilievici Lobanovski a murit dup─â ce, pe 7 mai 2002, inima n-a mai b─âtut ├«n timpul unui meci dintre Dinamo Kiev ┼či Metalurg Zaporoje.

S─â nu ne gr─âbim, ├«ns─â. E abia 1969 ┼či fotbalul sovietic se afl─â deja ├«n anticamera ÔÇ×epocii LobanovskiÔÇŁ. ├Än noiembrie 1973, Valeri Vasilievici s-a ├«ntors la Dinamo Kiev pentru a rescrie re┼úeta Maslov. Posedat de o idee, Lobanovski ┼či-a construit o trup─â de atle┼úi capabili s─â alerge nou─âzeci de minute:ÔÇ×Cel mai important lucru ├«n fotbal e ce fac juc─âtorii care nu se afl─â la minge!ÔÇŁ.

Adversarul trebuie dezintegrat

Lobanovski a propus un soccer str─âlucitor, ├«n logic─â sovietic─â, ├«n care nu era de-ajuns c─â adversarul pierde. El trebuia dezintegrat. Valeri Vasilievici a fost chemat s─â scrie, ├«n paralel, ┼či istoria na┼úionalei Uniunii Sovietice ├«n trei reprize (1975-1976;1982-1983 ┼či 1986-1990). Un an, ├«ntre 1983 ┼či 1984, s-a ocupat doar de na┼úional─â. Din laboratorul lui Lobanovski au ie┼čit Andrei Bal, Igor Belanov, Oleg Blohin, Leonid Buriak, Anatoli Demianenko, Ghenadi Litovcenko, Alexei Mihailicenko, Vladimir Muntian, Oleg Protasov, Laszlo Racz, Alexandr Zavarov. ┼×i lista a r─âmas deschis─â p├ón─â t├órziu, spre finalul secolului XX ┼či mileniului II. P├ón─â t├órziu, la Andrei ┼×evcenko ┼či Serghei Rebrov.

Echipa de fotbal a URSS a fost furat─â adesea, pentru c─â era echipa de fotbal a URSS. A┼ča s-a ├«nt├ómplat la Mondialul din 1986, c├ónd Belgia lui Scifo a ajuns ├«n sferturi fiindc─â a┼ča a vrut Erik Fredriksson, un nume de re┼úinut pentru c├ónd se va scrie o antologie a ru┼činii ├«n arbitraj. Ca tratament pentru ostilitatea general─â, Valeri Vasilievici Lobanovski a propus o etic─â simpl─â:nu ne pl├óngem ┼či muncim mai mult. ├Än 1988, URSS n-a ie┼čit campioan─â european─â, doar pentru c─â s-a ├«nt├ómplat s─â fie contemporan─â cu o alt─â ma┼čin─ârie uns─â cu fotbal din viitor:Olanda lui Gullit ┼či Van Basten.

Sculptura în calm

Dac─â fotbalul ar fi putut fi cu adev─ârat planificat, cincinalul ├«nceput ├«n Mexic ar fi trebuit s─â se ├«ncheie cu victoria Uniunii Sovietice la Cupa Mondial─â din 1990. Dar URSS era deja un imperiu pr─âbu┼čit la ├«nt├ólnirea cu ultimul satelit eliberat:Rom├ónia. L─âc─âtu┼č, ÔÇ×revolu┼úionarul pletos ┼či slabÔÇŁ, era doar epilogul unui pariu pierdut.

Lob1 jpg jpeg

Valeri Vasilievici Lobanovski a fost un geniu ┼či un tiran care a vrut s─â impun─â perfec┼úiunea ├«n fotbal. Stadionul lui Dinamo Kiev ├«i poart─â numele, iar ├«n fa┼úa lui e o statuie impozant─â, cu antrenorul Lobanovski sculptat ├«n calm, pe banc─â. ├Än ziua de mai c├ónd a fost ├«nmorm├óntat, o mare de 200.000 de oameni a curs pe str─âzile Kievului. ┼×tiau ei ce pl├óng ┼či de ce. ├Än sicriu era un b─ârbat buh─âit care obi┼čnuia s─â bea prea mult ┼či s─â viseze prea departe. Valeri Vasilievici Lobanovski a murit ne├«mp─âcat:perfec┼úiunea nu exist─â.