Va avea Germania acces la armamentul nuclear francez? jpeg

Va avea Germania acces la armamentul nuclear francez?

­čôü Istorie recent─â
Autor: Octavian Manea

├Än ultimele luni, UE a devenit foarte activ─â ├«n promovarea unor ini╚Ťiative de anvergur─â ├«n domeniul securit─â╚Ťii europene. ├Än iunie Comisia a lansat un document de reflec╚Ťie reunind trei scenarii despre viitorul ap─âr─ârii p├ón─â ├«n 2025. A anun╚Ťat totodat─â un "fond de ap─ârare" pentru stimularea sectorului industrial de ni╚Ö─â de pe continent.

O parte dintre m─âsuri rezoneaz─â cu ideea de a spori autonomia strategic─â european─â, o realitate mai mult sau mai pu╚Ťin gr─âbit─â de pe cel─âlalt mal al Atlanticului, de Donald Trump. Despre c├óteva dintre aceste aspecte am discutat cu Luis Simon, directorul filialei de la Bruxelles al Royal Elcano Institute.

Al treilea scenariu, dar ╚Öi cel mai ambi╚Ťios, avansat de Comisie pare s─â sugereze clonarea responsabilit─â╚Ťilor NATO (inclusiv a misiunii de ap─ârare colectiv─â). Este acesta un deziderat realist ╚Öi ├«n╚Ťelept pentru UE?

Nu cred c─â este realist ca UE s─â intre pe teritoriul ap─âr─ârii colective ╚Öi nu cred c─â aceasta este inten╚Ťia Comisiei sau a statelor membre, cel pu╚Ťin nu acum. Iar dac─â vorbim despre ap─ârarea colectiv─â, apare imediat problema descuraj─ârii nucleare. Po╚Ťi s─â descurajezi ÔÇô ╚Öi s─â ai o ap─ârare credibil─â ÔÇô doar dac─â ai capacitatea de a contracara cu aceea╚Öi moned─â op╚Ťiunile adversarului pe ├«ntreg spectrul opera╚Ťional: de la hibrid la r─âzboi conven╚Ťional la etajul nuclear. Nu e ca ╚Öi cum ai putea compartimentaliza aceste secven╚Ťe. Descurajarea presupune un r─âspuns integrat, o infrastructur─â integrat─â de comand─â ╚Öi control.

Anexarea Crimeii a readus pe agenda de securitate a Europei problematica descuraj─ârii ╚Öi a ap─âr─ârii colective. ├Än plus, eforturile Moscovei de modernizare a arsenalului s─âu nuclear subliniaz─â importan╚Ťa armelor nucleare pentru securitatea european─â. Implica╚Ťia este c─â orice discu╚Ťie serioas─â privind autonomia strategic─â european─â trebuie s─â clarifice dilema nuclear─â care ridic─â o ├«ntrebare extrem de incomod─â: dat─â fiind reticen╚Ťa larg r─âsp├óndit─â fa╚Ť─â de o poten╚Ťial─â umbrel─â german─â de descurajare nuclear─â, sunt Parisul ╚Öi Berlinul gata s─â ajung─â la un fel de acord de partajare/├«mp─âr╚Ťire a arsenalului nuclear francez?

Pu╚Ťin probabil, a╚Ö spune. Ideea autonomiei strategice na╚Ťionale este ad├ónc ├«nscris─â ├«n ADN-ul politic al Fran╚Ťei. Iar descurajarea nuclear─â independent─â este perla autonomiei franceze. Pe de alt─â parte din aceast─â perspectiv─â Germania, s-ar putea obi╚Önui cu ideea unei subordon─âri/dependen╚Ťe de facto fa╚Ť─â de Statele Unite prin NATO. Dar este pu╚Ťin probabil s─â accepte un aranjament serios privind securitatea european─â dac─â rolul s─âu ar fi redus la cel de vioar─â a doua ├«n raport cu Fran╚Ťa ╚Öi chiar cu Marea Britanie.

Cum aprecia╚Ťi impactul administra╚Ťiei Trump asupra dinamicii din interiorul Uniunii Europe, ├«ntr-un moment ├«n care de facto se contureaz─â o Europ─â cu mai multe viteze, iar poten╚Ťialul de scindare ├«ntre Vechea ╚Öi Noua Europ─â este tot mai ridicat?

Ideea c─â Trump poate ac╚Ťiona drept un catalizator pentru autonomia strategic─â european─â ia av├ónt. Sunt voci ├«n Europa care spun c─â Trump este mult prea impredictibil ╚Öi de ne├«ncredere pentru a avea grij─â de interesele europene sau pentru a i se ├«ncredin╚Ťa ap─ârarea ordinii liberale interna╚Ťionale. Al╚Ťii argumenteaz─â c─â preocuparea administra╚Ťiei pentru burden-sharing la nivelul alian╚Ťei va avea drept consecin╚Ť─â faptul c─â europenii trebuie s─â-╚Öi intensifice propriile eforturi de ap─ârare. Pentru ambele tabere concluzia este similar─â: europenii nu au alt─â op╚Ťiune dec├ót s─â fac─â mai mult ├«mpreun─â. O astfel de dinamic─â nu trebuie ignorat─â. Ea poate fi esen╚Ťial─â pentru o mai bun─â cooperare european─â ├«n materie de securitate. Dar, ├«n acela╚Öi timp, trebuie s─â fim con╚Ötien╚Ťi de limitele unui astfel de proces.

La urma urmei, ideea c─â o Americ─â iresponsabil─â sau dezangajat─â ├«i for╚Ťeaz─â pe europeni s─â-╚Öi asume responsabilitatea pentru propria lor securitate ar putea s─â redeschid─â clivaje vechi pe chestiuni strategice fundamentale. O astfel de chestiune ╚Ťine de exemplu de descurajarea nuclear─â. Iar acest lucru subliniaz─â importan╚Ťa continu─â a Americii pentru securitatea european─â.

Cred c─â trebuie s─â ├«ncerc─âm s─â facem distinc╚Ťia ├«ntre componenta strategic─â ╚Öi cea politic─â. Este adev─ârat c─â Trump genereaz─â o atmosfer─â politic─â toxic─â ├«n cea mai mare parte a Europei occidentale. De exemplu, dac─â ne uit─âm la alegerile germane, cu c├ót ne apropiem de ziua votului, cre╚Öte presiunea asupra Angelei Merkel de a se distan╚Ťa de Trump ╚Öi de a transmite mesaje foarte dure. O cale eficient─â pentru asta este de a pune la ├«ndoial─â rolul indispensabil al Statelor Unite pentru securitatea european─â ╚Öi de a cere ├«n schimb conturarea unei autonomii strategice europene.

Vedem deja acest lucru. Dar cred c─â toate acestea se vor schimba dup─â alegeri, presupun├ónd c─â Merkel va c├ó╚Ötiga. Sentimentul meu este c─â Angela Merkel este con╚Ötient─â de faptul c─â SUA au avut un rol-cheie ├«n sus╚Ťinerea unit─â╚Ťii politice germane, a dezvolt─ârii economice ╚Öi ├«n procesul de socializare al Germaniei la nivelul Occidentului. Ea a vorbit despre toate acestea ├«n conferin╚Ťa de pres─â comun─â cu Trump la Casa Alb─â ├«n urm─â cu acum c├óteva luni.

Germania joac─â un rol cheie din aceast─â perspectiv─â. A╚Ö spune c─â, ├«n ciuda discursului despre faptul c─â Trump a f─âcut mai mult pentru cooperarea european─â ├«n domeniul ap─âr─ârii dec├ót oricine altcineva, m─â a╚Ötept ca imediat ce s-a r─âsp├óndit cea╚Ťa electoral─â din Germania, lideri cheie europeni s─â reafirme rolul central al Statelor Unite ├«n securitatea Europei ╚Öi ├«n arhitectura sa geopolitic─â.

Luis Sim├│n este cercet─âtor la Institutul de Studii Europene, Universitatea Liber─â din Bruxelles. Are un doctorat ├«n rela╚Ťii interna╚Ťionale la Universitatea din Londra (Royal Holloway College).

Luis Simon png png

Interviul a fost realizat de Octavian Manea. Versiunea integral─â poate fi consultat─â pe Defence Matters.